Slovenski biografski leksikon

Novak Jernej, glasbenik in skladatelj, r. 14. avg. 1886 v Knežaku na Notr., je obiskoval 3 leta orglarsko in 2 leti šolo GM v Lj., pozneje se je glasbeno še izpopolnil v New Yorku. Bil je več časa kapelnik pri National Band & Orchester Sheboygan, Leadville in Aurora, U. S. A. Potem je služboval pri Zadr. zvezi v Lj. kot revizor ter se udejstvoval istočasno tu in tam kot organist in pevovodja. Zložil je več samospevov s klavirjem ter nekaj del za salonski orkester. Vse skladbe so še v rokopisu. Pl.

Premrl, Stanko: Novak, Jernej (1886–1934). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi389524/#slovenski-biografski-leksikon (16. april 2024). Izvirna objava v: Slovenski biografski leksikon: 6. zv. Mrkun - Peterlin. Franc Ksaver Lukman Ljubljana, Zadružna gospodarska banka, 1935.

Primorski slovenski biografski leksikon

NOVAK Jernej, glasbenik in skladatelj, r. 14. avg. 1886 v Knežaku, u. 1934 v Lj. Oče Jože, mati Jožefa Penko. Po osn. š. je obiskoval tri leta orglarsko in dve leti š. GM v Lj. Pozneje se je glasb. izpopolnil v New Yorku. Ves čas je bil kapelnik pri National Band and Orchester Sheboygan, Leadville in Aurora v ZDA. Po vrnitvi v domovino je služboval pri Zadružni zvezi v Lj. kot revizor. Istočasno je deloval kot organist in pevovodja v raznih krajih. Kot skladatelj je zložil več samospevov s klavirjem ter nekaj del za salonski orkester. Vse njegove skladbe so ostale v rokopisu.

Prim.: SBL II, 207; ž. urad Knežak.

T. P.

Požar, Tone: Novak, Jernej (1886–1934). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi389524/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (16. april 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 10. snopič Martelanc - Omersa, 2. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1984.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine