Primorski slovenski biografski leksikon

TREBŠE Franc, pevovodja in skladatelj, r. 27. jan. 1901 na Srpenici pri Kobaridu, u. 30. okt. 1946 v Bs. Airesu (Arg.). Oče Anton, kmet, mati Katarina Primožič. Prvih not in pozneje nekaj harmonije ga je kot otroka naučil brat Tone, ki je bil organist v domači vasi. Pri 12 letih je T. že opravljal službo organista v Čezsoči. Prvo svet. vojno je preživel kot begunec v It. 1919 se je vrnil domov in začel poučevati petje v domačem prosv. društvu. Sodeloval je tudi v dramski skupini, pozneje pa je postal organist in vodil meš. pev. zbor prosv. društva v Trnovem ob Soči. 1928 se je izselil v Argentino. - V Buenos Airesu je vodil zbore Slov. doma in Gosp. podpornega društva Slovencev. Njegovo ime je tesno povezano s kult. življenjem slov. izseljenstva. Globoko se je zavedal, da petje druži ljudi v tujini in da domovino najbolj približajo domače pesmi. Lotil se je tudi skladanja pesmi, čeprav ni poznal osnovnih zakonov komponiranja. Kar je poznal o zakonitosti glasbe, se je največji del naučil pri dolgoletni gojitvi slov. ljudske pesmi. Besedila svojih pesmi je pisal sam in v njih opeval lepoto slov. deklet ter žalost in veselje ljubezni. Najbolj uspele pesmi so: Nageljni, Dekle med rožami, Da ljubim nagelj. Najplemenitejšo in najbolj občuteno glasbo, kar je je T. ustvaril, pa dobimo v pesmi za mešani zbor Tone, sonce, tone... na besedilo Simona Gregorčica in nalašč napisano za Gregorčičevo proslavo 1944 v Buenos Airesu. - T. je živel in deloval med slov. izseljenci v Argentini skoraj polovico svojega življenja, zato je treba njegovo delovanje ocenjevati v tem krogu.

Plim.: Fr. Kurinčič, Fr. Trebše – ob 10-letnici njegove smrti, SIK, Lj. 1956; C. Kren, Fr. Trebše – ob 10-letnici njegove smrti, Nova Domovina (Buenos Aires), 30. okt. 1956; podatki iz župn. arh. Srpenica.

F. Čotar

Čotar, Franc: Trebše, Franc (1901–1946). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi950500/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (16. april 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 16. snopič Tič - Velikonja, 4. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1990.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine