Primorski slovenski biografski leksikon

SIMONITI Anton, pevovodja, prosvetni delavec, r. 1. apr. 1868 v Fojani v Gor. Brdih, u. 12. apr. 1954 istotam. Oče Peter, čevljar, mati Marjana Polenčič. Obiskoval je farno šolo v Fojani. Dvanajstletnega je oče poslal v Tolmin za čevljarskega vajenca. Tam ga je skladatelj Danilo Fajgelj uvedel v glasbo. Ko se je S. vrnil v Fojano, je kot samouk nadaljeval študij glasbe, zbral in vodil prvi fojanski pev. zbor in se spopolnjeval pri gor. glasbenikih: pri Hrab. Volariču, Iv. Kokošarju, Fr. Setničarju in Ferd. Simčiču. Leto za letom je S. orglal v cerkvah in vodil številne cerkv. in prosv. zbore v Fojani, Vipolžah, Kozani, Cerovem, Biljani, Medani. Gojil je ljudsko melodijo, ljubil vesele, melodiozne skladbe. 1884 so Brici ustanovili narodno obrambno društvo »Slovenski jez«. Andr. Žnidaršič, vikar iz Gradna, je zložil briško himno Slovenski jez, H. Volarič jo je uglasbil, S. pa jo je v pevskih zborih širil po narodnih čitalnicah. Proti it. Lega Nazionale so Brici peli: »Edinost bodi Bricem trdna vez, zato postavljamo Slovenski jez!« Tako je S. preko 60 let požrtvovalno učil pevske zbore. V tem duhu je vzgojil tudi sina Rada v odličnega dirigenta in skladatelja (gl. čl.).

Prim.: Lud. Zorzut, Slovenski jez, KMD 1955; Isti, Svobodni kmetje, Dobrovo v Brdih 1974; bežno ga omenja Ivo Jelerčič v Pevskem izročilu Primorske (72).

T. P.

Požar, Tone: Simoniti, Anton (1868–1954). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi945840/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (24. maj 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 14. snopič Sedej - Suhadolc, 3. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1988.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine