Primorski slovenski biografski leksikon

Mandić Frane, zdravnik, r. 1850 (op. ur.: 19. mar. 1851 ) v Mihotićih (Kastavščina), u. 2. jan. 1924 v Trstu. Iz ugledne rodbine, ki je dala več javnih delavcev: dr. Ante, dr. Josip, Matko, dr. Oleg (gl. članki). Brat je istrskega narodnega preroditelja, politika in izdajatelja Matka (gl. čl.). Gimn. je obiskoval v Trstu, Senju in na Reki, medic. na Dunaju in v Pragi. Kot zasebni in železniški zdravnik nadzornik je vse življenje služboval v Trstu. Odlikoval se je v narodnem prerodu Hrv. in Slov. Istre in mesta Trsta ter bil že kot študent eden izmed ustanoviteljev prosv. društva Bratovščina hrvatskih ljudi u Istri v Kastvu. Aktivno je sodeloval v borbi Hrv. in Slov. za uresničitev njihovih polit., ekon., kult. in prosvetnih pravic. V Trstu je bil preds. čitalnice, v Naši slogi in drugod pa je objavil več del s področja zdravstva.

Prim.: Vjek. Spinčić, Črtice iz hrv. knjiž. kulture Istre, Zgb 1926, 112–13; Vel. Deželić, Znameniti i zaslužni Hrv., Zgb 1925, 172; anagraf. urad Trst.

Strčić

Strčić, Petar: Mandić, Frane (1851–1924). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi922850/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (15. junij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 9. snopič Križnič - Martelanc, 2. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1983.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine