Slovenski biografski leksikon

Žiberna Gregor, jamar, v Divači r. 9. marca 1855 krojaču Janezu in Frančiški r. Malnaršič ter u. 17. febr. 1929. Bil je izučen klobasičar in prekajevalec. V mladosti sta z bratom Nacetom odprla v Trstu prvo slov. kavarno in zatem še delikateso, a kot zavedna Slov. prišla v konflikt z ital. iredentisti in bila izgnana. Ž. se je vrnil v r. kraj in se nastanil v hlevu pri bratu Francetu. Zaradi njegove nepazljivosti je prišlo do požara, iz katerega se je sicer rešil, vendar se v hudem mrazu prehladil, dobil pljučnico in ji podlegel. Bil je vaški posebnež in veseljak, ki je marsikoga pretental in dobil zato vzdevek Tentava. Stalne zaposlitve ni imel. Za plačilo je za muzeje in šole lovil gade in modrase, hkrati se je z veliko vnemo podajal v bližnje kraško podzemlje. 1884 je zaslovel z odkritjem prostorne Divaške jame (najprej imenovana Rudolfova jama). S sovaščanom Jakobom Rešaverjem je vso jamo raziskal, poimenoval posamezne kapnike in druge detajle s slov. imeni, ki pa so se večinoma izgubila iz spomina. 1885 je dala divaška občina nadelati v jami pota, namestiti vhodna vrata in jamo so začeli obiskovati domačini in štev. tujci. Ž. je bil čuvar jame in vodnik, saj je znal tudi nem. in ital. 1886 je občina sklenila najemno pogodbo za 10 let z avstr. turist. klubom na Dunaju, a sta jo 1890 razveljavila in jama je prišla v upravljanje planin. društva. Danes jama turistom ni dostopna, ker so 1943 Nemci razstrelili vhod, da ne bi imeli v njej zavetja partizani.

Ž. je bil izredno pogumen in spreten plezalec v kraška brezna. 16. sept. 1889 se je s pomočjo vitla spustil 190 m globoko po navpičnem breznu na dno bližnje Kačne jame ter dal tržaškemu jamarju Antonu Hankeju prve podatke o njej. Štiri leta kasneje je v dogovoru s trž. speleologom Josefom Marinitschem s še 4 domačini postavil od vhoda do dna Kačne jame lesene lestve, za kar so potrebovali 315 dni, ogromno napora in tveganja. Rad se je pridružil tudi odpravam tujih raziskovalcev našega podzemlja, zlasti z Dunaja in iz Trsta, zato ga večkrat omenja tuja speleološka literatura. - Prim.: R. Savnik, Acta carsologica, 1955, 14; J. Žiberna, SlovJ 1961, št. 48/9 (s sliko); isti, Divaški prag, 1981, 148–52; Naše jame, 1988 (suppl.), 188. Svk.

Savnik, Roman: Žiberna, Gregor (1855–1929). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi900072/#slovenski-biografski-leksikon (7. december 2023). Izvirna objava v: Slovenski biografski leksikon: 15. zv. Zdolšek - Žvanut. Jože Munda et al. Ljubljana, Slovenska akademija znanosti in umetnosti Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 1991.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine