Slovenski biografski leksikon

Umek Evelina, por. Kajzer, prevajalka in pisateljica, r. 23. marca 1939 v Trstu zidarju Alojzu in Zofiji r. Vrabec, živi v Lj. Osn. šolo 1945–53 in klas. gimn. 1953–8 je obiskovala v Trstu, slavistiko študirala na fil. fak. v Lj. 1958–63, i. l. dipl. – Od 1960 živi stalno v Lj., zaposlena 1963 kot novinarka pri RTV, 1964–7 pri Tovarišu, 1967–75 v statusu svobodne prevajalke; 1975–7 je bila prof. slovenšč. na osn. šoli v Preski pri Medvodah, nato urednica pri Sava filmu oz. pri Dopisni delav. univerzi Univerzum v Lj., od 1979 je tu direktorica sektorja založba.

U-ova je spočetka pisala krajšo prozo z motiviko tržaškega okolja (črtice, novele: Pet minut upanja, Mlada pota 1958, 70–3; Tri dni je ležal mrtev v stanovanju, ib. 1959/60, 321–4; Poletnega dne je prišel k njej, Tokovi. Zbornik I. Trst, 1956, 38-40; Samogovori med štirimi stenami, Jadro 1959, 1–5; Fant z roko v žepu, ib. 1959, 9–14). Od 1968 stalno sodeluje pri RTV Lj. in piše pripovedke za najmlajše: Nenavadni pogovori (1968, pribl. 30 oddaj na radiu); Pravljice za vsakdanjo rabo (1973, počitniška nadaljevanka). Predvsem pa prevaja za založbo Mlad. knj. iz ital., mdr.: M. Giacobbe, Male kronike. 1963; G. Rodari, Modra puščica. 1967; G. Zuconi, Martin, Škarjač in slamica, Pionir. list 1972/3, št. 1–35; M. Argilli, Atomček. 1973; G. Padoan, Robinzon v vesolju. 1974; isti, Robinzon v morskih globinah, Pionir. list 1974/5, št. 1–18; G. Rodari, Pravljice po telefonu. 1973; isti, Srečanje z domišljijo. 1977; P. L. Travers, Mary Poppins. 1976. – Prim.: osebni podatki; Mlada pota 1958/9, 411 (s sliko). *

Uredništvo: Umek, Evelina (1939–). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi745792/#slovenski-biografski-leksikon (23. februar 2019). Izvirna objava v: Slovenski biografski leksikon: 13. zv. Trubar - Vodaine. Alfonz Gspan, Jože Munda in Fran Petrè Ljubljana, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, 1982.

Komentiraj posredujte nam vaš komentar ali predlog za izboljšavo vsebine