Ermenc, Alenka (1963–)
Foto: Bruno Toič, MORS (CC BY 3.0)

Novi Slovenski biografski leksikon

ERMENC, Alenka (rojstno ime Alenka Brancelj), generalmajorka (r. 5. 9. 1963, Ljubljana).

1990 je diplomirala iz obramboslovja na ljubljanski Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo (danes Fakulteta za družbene vede). 1998 je zaključila Poveljniško-štabno šolo v Mariboru. V Londonu je 2008 končala študij na Royal College of Defence Studies, 2009 pa podiplomski študij mednarodnih študij na King's College University of London. 1991 je kot pripadnica Teritorialne obrambe Republike Slovenije sodelovala v osamosvojitveni vojni za Slovenijo in se istega leta zaposlila v Slovenski vojski (SV). Sodelovala je pri sistemu vzpostavljanja slovenske poklicne vojske. 2001 je začela opravljati vodstvene formacijske dolžnosti. 2006 je kot prva ženska postala poveljnica bataljona, tj. tedaj ustanovljenega 5. obveščevalno-izvidniškega bataljona SV. 2009 je postala načelnica v sektorju za kadre Generalštaba SV. 2009 je bila na šestmesečni misiji NATA Kosovo Force (KFOR) na Kosovu, kjer je bila načelnica za kadrovske zadeve v poveljstvu sil, namestnica namestnika načelnika štaba za podporo v poveljstvu sil KFOR in svetovalka poveljnika KFOR-ja. Sodelovala je na vojaških vajah v organizaciji NATA in EU. 2011 je bila kot prva ženska imenovana za brigadirko SV, 2018 je bila kot prva ženska v Sloveniji povišana v čin generalmajorke. Istega leta je bila imenovana za namestnico načelnika in načelnico Generalštaba SV; na tem položaju je ostala do 2020. Bila je prva ženska na svetu, imenovana na tako visok položaj v vojski.

Prejela je več odlikovanj, npr. bronasto medaljo generala Maistra z meči, srebrno in zlato medaljo SV, spominski znak premik 1991, medaljo v službi miru, zlato medaljo 5. obveščevalno-izvidniškega bataljona, medaljo III. stopnje 1. brigade SV, medaljo NATA za sodelovanje na mirovnih operacijah Non Article V in red za zasluge Pro merito Melitensi stopnje komendatorja z meči.

Rakovec, Andreja: Ermenc, Alenka (1963–). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1024520/#novi-slovenski-biografski-leksikon (19. maj 2024). Izvirna objava v: Novi Slovenski biografski leksikon: El. izd.. Ur. Petra Vide Ogrin, ur. redakcije Barbara Šterbenc Svetina Ljubljana, Znanstvenoraziskovalni center SAZU Slovenska akademija znanosti in umetnosti, 2013-2022.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine