Ceglar, Stanko (1915–1994)
Karel, Stanko in Ludvik Ceglar
Vir: Arhiv Salezijanske družbe Ljubljana - Rakovnik

Novi Slovenski biografski leksikon

CEGLAR, Stanko (rojstno ime Stanislav Ceglar; Stanislaus Ceglar, Stanley Ceglar), duhovnik, klasični filolog, medievist (r. 28. 11. 1915, Križevska vas, Metlika; u. 20. 1. 1994, Hamilton, Kanada). Oče Anton Ceglar, železničar, mati Marija Ceglar, r. Groznik. Brata Karel Ceglar, duhovnik, baragoslovec, izseljenski organizator in publicist, in Ludvik Ceglar, duhovnik, izseljenski organizator, pisatelj.

Rodil se je v železničarski družini v Križevski vasi pri Metliki, kjer je njegov oče delal kot železničar. Po očetovi smrti se je družina vrnila v Stično. Tam je obiskoval prve tri razrede ljudske šole, dva v zavodu na Rakovniku (do 1926), nižjo gimnazijo pri salezijancih v Veržeju (1926–31), 1933 je vstopil v salezijansko redovno skupnost, na Radni pri Sevnici zaključil višje razrede gimnazije (1936) in nato tri leta delal kot vzgojitelj (matura 1940 na klasični gimnaziji v Mariboru). Študij teologije je 1939 začel na visoki teološki šoli na Rakovniku in ga zaradi začetka vojne nadaljeval v Italiji (Monteortone, Chieri, Bagnolo). V duhovnika je bil ordiniran aprila 1943 v Pinerolu (Piemont). Vrnil se je v Slovenijo in se ob koncu vojne z begunci umaknil na Koroško. Po krajšem bivanju v begunskih taboriščih se je preselil v Italijo, v Firencah študiral klasične jezike (1945–47) in bil v tamkajšnjem salezijanskem zavodu vzgojitelj. Konec 1947 je na povabilo ameriških salezijancev odšel v ZDA. Najprej je bil kaplan v kraju Laredo (Teksas), krajši čas na Kubi (Guanabacoa), nato od 1948 vzgojitelj in učitelj latinščine v salezijanskih zavodih v Dominikanski republiki (Ciudad Trujillo, Jarabacoa), od 1953 v vzgojnem zavodu Hope Haven in Marrero pri New Orleansu (Louisiana; do 1959). Do 1967 je bil nato učitelj klasičnih jezikov v kraju Ipswich pri Bostonu, Massachusetts. Do 1971 je študiral na katoliški univerzi v Washingtonu in ob koncu zagovarjal disertacijo s področja srednjeveške filozofije (po učenju opata Williama iz Saint Thierryja). Srednjeveški cistercijanski opati so postali osrednji predmet njegovega zanimanja. Dopisoval si je z mnogimi strokovnjaki s tega področja in občasno objavljal. Spremljal je objave teoloških razprav, vendar so njegovi odmevi ostali v rokopisih.

Na spodbudo starejšega brata Karla je 1971 odšel v Kanado in se vključil v delo slovenske župnije sv. Gregorija Velikega v Hamiltonu (Ontario). Bil je administrator župnije in učitelj v slovenski župnijski šoli. Po 1977 je bil duhovnik v skupnosti sester sv. Jožefa (Saint Joseph Motherhouse v Hamiltonu). Pripravljal je zapise za slovenske in angleške publikacije v Kanadi, vendar se je le redko podpisal.

Z bratom Karlom je poleg upravljanja župnije sodeloval pri slovenski šoli in različnih združenjih v župniji (gradnja slovenske Villa Slovenia, zbiranje gradiva o škofu Baragi ipd.).

Dela

  • William of Saint Thierry : The Chronology of His Life with a Study of His Treatise On the Nature of Love, His Authorship of the Brevis Commentatio, the In Lacu, and the Reply to Cardinal Matthew, Washington, 1971.
  • William of Saint Thierry and His Leading Role at the First Chapters of the Benedictine Abbots (Reims 1131, Soissons 1132), William Abbot of St. Thierry. An International Colloquium, Kalamazoo, Michigan, 1976, 34–112.

Viri in literatura

  • Arhiv salezijanske družbe Ljubljana - Rakovnik.
  • Richard Authier, Father Stanley Ceglar, Toronto, 1994 (nekrolog).
  • Profesor klasike, Salezijanski vestnik, 1993, št. 5, 8.
  • Stanko Ceglar, Družina, 6. 2. 1994.
  • Bogdan Kolar: Njih spomin ostaja, Ljubljana, 2002, 53–54.
Kolar, Bogdan: Ceglar, Stanko (1915–1994). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1022050/#novi-slovenski-biografski-leksikon (7. avgust 2020). Izvirna objava v: Novi Slovenski biografski leksikon: Spletna izd.. Ur. Barbara Šterbenc Svetina et al. Ljubljana, Znanstvenoraziskovalni center SAZU Slovenska akademija znanosti in umetnosti, 2013-.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine