Primorski slovenski biografski leksikon

Kralj-Jerman Lučka, dirigentka in glasbena pedagoginja, r. 4. jun. 1934 v Gor.; oče dr. Janko Kralj (gl. čl.), mati Anica Simčič. Osn. in del sr. š. obiskovala v Gor. 1948 se je z družino preselila v Argentino (Buenos Aires, Bariloche). 1954 se je poročila s Francetom Jermanom. Ima pet otrok in živi v Barilochah. Glasbo se je začela učiti v Gor. na mest. glasbeni š. pri profesoricah M. Razzoli in C. Seghizzi. Pela je v mladinskem zboru, ki ga je vodil Mirko Rener. V Buenos Airesu je nadaljevala glasbene študije: petje pri altistki Franji Golobovi, glasbo pri profesorjih Juanu Schultisu in Erwinu Leuchterju. 1966 je ustanovila otroški zbor v Colegio Woodville v Bariloochah. Bil je osnova sedanjega zbora Niños y Jóvenes Cantores de Bariloche. 1967 je začela študirati flavto (celo družino kljunastih flavt). 1976 je L. K. potovala v Evropo in obiskala pev. š. dunajskih otrok-pevcev (Wiener Singerknaben) ter podobne š. v Regensburgu (Zahodna Nemčija) in v Montserratu (Španija). Sept. 1980 se je udeležila mednarodnega seminarja za zborovske dirigente v Albeni (Bolgarija), kamor jo je poslalo arg. ministrstvo za vzgojo. Udeležila se je raznih drugih pevovodskih in zborovskih seminarjev v Gor. (Seghizzi) in v Firencah. Njen otroško-mladinski zbor je bil ustanovljen 1969 in je odvisen od občinskega kulturnega oddelka v Barilochah. Združuje mlade raznih narodnosti od osmega do dvajsetega leta. Zbor je pod njenim vodstvom dosegel zlasti v zadnjih letih visoko umetniško stopnjo. Izvaja zahtevna klasična in moderna dela, nastopa v velikih glasbenih središčih Arg. in Evrope. V Arg. je pel med drugim v Buenos Airesu (tudi v Teatro Colon), v Mendozi, v La Plati. Nastopal je tudi skupaj s komornim orkestrom Camerata Bariloche. Izvajal je številna velika glasb. dela, tako Kantate J. S. Bacha, Magnificat A. Vivaldija, Kantate D. Buxtehudeja, skladbe H. Purcella, W. A. Mozarta, M. Haydna, F. Mendelssohna in B. Brittena. Apr. 1979 je nastopil na Festivalu Purcell-Britten v Buenos Airesu, istega leta v Teatro Colon skupaj z drugimi zbori in filharmoničnim orkestrom iz Buenos Airesa v Brittenovem Vojnem rekviemu. Zbor ima tudi stalno skupino kljunastih flavt (kvartet in kvintet), ki jo je dirigentka pripravila za spremljavo renesančnih del. Zbor nastopa na vsakoletnih božičnih koncertih v Barilochah z bogatim sporedom (do zdaj 14 koncertov). Febr. 1982 je bil zbor pod vodstvom L. Kralj Jerman na svoji prvi evropski turneji. Pel je v Švici, It. in Zah. Nemčiji. Nastopil je tudi v Avditoriju v Gor. in v stolnici v Tržiču (Monfalcone) s skladbami iz renesančnega, klasičnega in latinsko-ameriškega glasb. repertoarja. Sept. 1982 je bila L. K. spet v Gor. kot član žirije na mednarodnem tekmovanju pev. zborov C. A. Seghizzi. Zbor Niños y Jóvenes Cantores de Bariloche je izdal plošče Vivimos en Nuestras Montañas, Navìdad con los Ninos y Jóvenes Cantores de Bariloche, Villancicos de Navìdad y Ceremony of Carols, Mùsica Religiosa del Renacimiento y Contemporanea.

Prim.: Kritike v arg. časopisih ob koncertih, npr. La Nación, B. A. 1971; Kurt Pahlen, Diario Bariloche 1976; Convicción, B. A. 1979; La Prensa, B. A. 1980; Clarin, B. A. 1980; poročila o gor. koncertu: Tomaž Simčič, Niños y jóvenes cantores de Bariloche v gor. Avditoriju, Mladika (Trst) 2/3, 1982; ab, Izreden uspeh argentinskega zbora, KatG 25. febr. 1982; H., Argentinski zbor pod vodstvom Goričanke, Gosp 26. febr. 1982.

A. B.

Bratuž, Andrej: Kralj - Jerman, Lučka (1934–). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1015870/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (22. junij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 8. snopič Kacin - Križnar, 2. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1982.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine