Primorski slovenski biografski leksikon

Dolgan Milena, kiparka, r. 28. avg. 1917 v Studenem pri Postojni, u. kot žrtev avtomobilske nesreče na Viču v Lj. 12. jun. 1945. Oče Josip (gl. čl.), učitelj. Otroška leta je preživela v Studenem, kasneje v Trnovem pri Ilirski Bistrici (obiskovala samostanko š.). Od 1926 je že z družino živela na Blokah v Jsli, potem ko je bil oče iz Trnovega najprej preseljen v Benečijo. Od 1928 je živela v Planini pri Rakeku. Po končani nižji gimn. v Lj. se je 1934 vpisala na kiparski oddelek Srednje tehnične š. V 2. letn. je hodila poslušat na U tudi predavanja Iz. Cankarja. Po končanem 2. letn. je odšla v Bgd in se tam vpisala na štiriletno Umetnostno š., kjer sta ji bila za prof. P. Pallavicini in T. Rosandić. 1938 si je ogledala umetnostne spomenike Italije (Benetke, Milan, Firence, Rim, Sirakuza, Neapelj idr.). 1941 je končala bgd akademijo in se po nemškem napadu na Jslo vrnila v Lj., postala aktivistka OF, se pred aretacijo umaknila v Košano pri Pivki, bila sept. 1944 poklicana v grafični oddelek Centralne tehnike KPS v Črmošnjicah (Bela krajina), tu delala v slikarskem oddelku-ateljeju, še v Črnomlju do konca vojne. Že na akademiji v Bgdu je izdelala več kipov v naravni velikosti po živih modelih, najboljši od teh je bila Zapuščenost, vendar so vsa ta dela bila uničena že prvi dan vojne od nemških bomb. Med vojno (1942) se je udeležila X. razstave društva Slovenski lik »Slovenska moderna umetnost. – France Kralj. – Generacija najmlajših« (v katalogu reprodukcija Lastni portret). Na tej razstavi je imela dela Žanjici, Sestrici, Lastni portret, več Torzov in nekaj druge male plastike. Med vojno se je preživljala z izrezljavanjem ornamentov na lesenih škatlicah. V partizanih je tudi ustvarjala figuralne plastike in portretne študije. Že od febr. 1945 so v Centralni tehniki pripravljali obširno razstavo partizanskega tiska in umetniških del, ki naj bi bila odprta v Črnomlju 27. apr. 1945, a so jo morali zaradi naglo se razvijajočih vojaških dogodkov ob koncu vojne podreti, ne da bi bila odprta za javnost. Ohranil pa se je tiskani katalog (Umetnostna razstava slikarskega ateljeja CT KPS), kjer je med kiparji navedena tudi D.-ova. Po vojni so bila njena dela razstavljena v Lj. v jul. 1945 v Jakopičevem paviljonu na skupinski razstavi, prav tako jeseni t. 1. na razstavi Za svobodo padli umetniki (v katalogu reprodukciji dveh njenih plastik Partizanček, Glava dečka ter njen potret, delo Vita Globočnika). D.-ova je ustvarjala pretežno drobno figuralno in portretno plastiko, največ v glini, pa tudi v kamnu. Like je modelirala v zaokroženih oblikah, pri tem pa je dobro obvladala anatomijo.

Prim.: Katalog razstave Slovenskega lika, 1942; katalog razstave Za svobodo padli umetniki, [1945] (uv. F. Šijanca); Šijanec 206, 248; M. Juteršek, Razstavni katalogi..., Likovna revija 1963, št. 6, str. XLVII–XLVIII; ELU II, 67 (M. Zr. = Marjan Zadnikar); J. Krall, Partizanske tiskarne na Slovenskem. Osrednje tiskarne, Lj. 1972, 297; Spomini Jožeta Dolgana na pokojno hčerko Mileno, Borec 1969, 255–9; R. Savnik, Pomembni Pivčani in njihovi neposredni sosedje, v: Ljudje in kraji ob Pivki, 1975, 108; Flamingo, M-i D-ovi –umetnici partizanki v spomin, LdP 1945, 47 s sl.; Pija Vavpotič, Spomini na kiparko partizanko M-o D-ovo, Nž 1945, 6/7, 135–6 s sl.; Avtoportret na Slovenskem, Lj. 1958, 64.

Brj.

Brecelj, Marijan: Dolgan, Milena (1917–1945). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1007560/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (24. januar 2022). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 4. snopič Čotar - Fogar, 1. knjiga. Uredniški odbor Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1977.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine