Primorski slovenski biografski leksikon

Černic (Cerniz) Vinko, učitelj, družbeni delavec, r. 4. jan. 1845 v Šempetru pri Gor. in tu u. 22. febr. 1886. Oče Blaž, mati Marija Sever. Opravil je normalko, gimn. in dva letnika učiteljišča ter kmetijsko strokovno š. Kot učitelj je bil »spreten šolnik, neutrudljiv stanovski buditelj in narodni organizator« (Učiteljski list 1923, št. 24). Po njem so 70. in 80. leta imenovali kar »Černičevo« obdobje. V dobi njegovega službovanja v domači vasi je narodno življenje doživelo izreden razcvet. Bila je to doba taborov in Č. je bil zvest Lavričev učenec. Njegov izboren pevski zbor je slovel po vsej goriški okolici, tako so Šempeterci v dobi taborov dramili še svoje sosede. Bil je pevovodja. Med učiteljstvom je propagiral strokovno izobrazbo. Ko je bil oustanovljeno Okrajno učiteljsko društvo v Gor., mu je predsedoval do 1884. Velika je tudi njegova zasluga za prvo učiteljsko strokovno glasilo na Goriškem Šola, ki je izhajalo od 1880–1884. Bil je organizator tega glasila, izdajatelj, urednik in ponajveč tudi pisec. Za tedanjo dobo je bil list zelo dober, strogo strokoven. Glasilo je zamrlo, ko je Č. začel bolehati.

Prim.: Šola I–IV pass.; Petdesetletnica okrajnega učiteljskega društva v Gorici, UL 1923, 24 in 25; M. Brecelj, Soča 1976, 9, 16.

Brj.

Brecelj, Marijan: Černic, Vinko. Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1006330/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (21. februar 2019). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 3. snopič Bor - Čopič, 1. knjiga. Uredniški odbor Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1976.

Komentiraj posredujte nam vaš komentar ali predlog za izboljšavo vsebine