Primorski slovenski biografski leksikon

Costaperaria Josip, arhitekt, r. 2. jun. 1876 v vasi Krapje na Savi na Hrvaškem, u. 12. jul. 1951 v Lj. Oče je bil lesni trgovec. Srednjo š. je dovršil v Zagrebu (1894), na Dunaju je študiral na tehniški visoki šoli in na akademiji lepih umetnosti, toda očetova smrt 1896 in materina 1897 sta ga priklicali domov, kjer je vodil posestvo s sestro do jeseni 1897. Vrnil se je na Dunaj in 1900 postal arhitekt. Najprej je delal na Dunaju v ateljeju prof. arh. dr. Maksa Fabianija, ta pa ga je čez nekaj časa poslal v Trst kot vodjo gradnje uarodnega doma (sezidan 1904) in kasneje še Trgovskega doma v Gor. 1905 je dobil namestitev pri gradbenem podjetju Consorzio dingegneri costruttori v Trstu, ki ga je zaposlilo pri gradnji palače Kreditnega zavoda v Trstu. Nekaj časa je pomagal tudi projektantu arh. prof. E. Nordiu. 1907 se je prvič udeležil javnega natečaja za meščansko šolo v Postojni in zmagal. Z njeno zgradbo se je postavil na lastne noge. Sledile so: Ciril-Metodova šola v Trstu, Živnostenska banka v Trstu (palača, v kateri je zdaj Banca d'America e d'Italia, ul. Roma), hiša Šutej v Zgbu, delavske hišice slov. družbe Moj dom idr. 1914 je bila Živnostenska banka končana, toda ko je preselil svoj atelje v njene nove prostore, je moral za štiri leta in pol na srbsko bojišče. Po vojni se ni mogel več vrniti v Trst; naselil se je v Lj. in stopil v službo Južne železnice kot šef oddelka za visoke gradnje. Tu je ostal do 1923 in izdelal več manjših in večjih načrtov, med njimi hišo na Resljevi cesti, Ljubljanski dvor, carinarnico in carinska skladišča v Zgbu. Istočasno mu je bil poverjen načrt za lj. velesejem, ki je bil prvič odprt 1921. Leta 1922 je sprejel mesto vodje tehn. oddelka Jadranske banke in zanjo vodil gradnjo palač v Zagrebu, Beogradu, hišo v Celju in manjše poslovalnice. 1925 je postal zasebni arh. v Lj., gradil stanovanjske hiše in vile na Vrtači, preurejal notranjosti starejših stavb, se udeleževal natečajev itd. Po zadnji vojni je sodeloval pri obnovi, rešil problem Kazine na Bledu, izdelal številne načrte za zadružne domove, stanovanjske hiše, nadzidal sodno palačo v Lj. itd. Za vse to je bil odlikovan z redom dela.

Prim.: F. Ivanšek: Arh. Josip Costaperaria, Arhitekt I, Lj. 1951, 42–43 s sl.; Enciklopedija likovnih umjetnosti I, Zgb 1959.

Jem.

Jevnikar, Martin: Costaperaria, Josip (1876–1951). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1005530/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (30. oktober 2020). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 3. snopič Bor - Čopič, 1. knjiga. Uredniški odbor Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1976.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine