Primorski slovenski biografski leksikon

Bevk Gabrijel, glasbenik, organist, zborovodja. Roj. 12. febr. 1881 v Cerknem, u. 17. okt. 1950 prav tam. Oče Franc, kmet in organist, mati Marija Močnik. Pri hiši se je reklo Pri Migovcu. Osn. š. v Cerknem (1887–1894), orglarska šola Cecilijanskega društva pri Glasbeni matici v Lj. (1897–1899); tu ga učili A. Foerster, F. Gerbic, M. Hubad. V času šolanja se zaposlil pri Mestni hranilnici ljubljanski. Po vrnitvi v Cerkno bil nameščen pri Ljudski posojilnici in hranilnici, obenem pa imel v trgu samostojno trgovino. Organist in pevovodja v Cerknem od 1900–1950, polnih 50 let. Bil je vrsto let pevovodja društvenega zbora in vodja godbe na pihala ter tamburaškega orkestra (do razpusta društev 1927). Po zlomu Italije je spet vodil na novo organizirani pevski zbor; upokojen je bil v 60. letu starosti na podlagi njegovega dela pri omenjeni hranilnici. Skladal je cerkvene in svetne pesmi, povečini za zbor, tudi za šolske nastope, prigodnice ipd. Nekatera njegova dela so prinesle takratne glasbene publikacije, vse v smislu preureditve cerkvene glasbe, se pravi cecilijanskega petja. V času B.-ovega delovanja sta bila na Cerkljanskem zelo vplivna in goreča cecilijanca župnika Adolf Harmel in Janez Kokošar. Tako smemo tudi B. šteti med Cecilijanske prenovitelje cerkvenega petja na Cerkljanskem. Med ohranjenimi uglasbitvami je skladba Zlatomašniku Piju X. iz 1909 ter nekaj drugih. B. je zaradi zvestobe slovenstvu bil pod Italijo preganjan in zaprt v Trstu in Kopru.

Prim.: Matične knjige v Cerknem; osebna sporočila pokojnikovega sina Cirila (tudi glasbenika) in hčerke Gabrijele; Trobina 134.

Zo.

Zorzut, Ludvik: Bevk, Gabrijel (1881–1950). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1002170/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (17. april 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 2. snopič Bartol - Bor, 1. knjiga. Uredniški odbor Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1975.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine