Novi Slovenski biografski leksikon

Domenico se omenja kot kamnosek v Piranu med 1711 in 1730. Njegova delavnica naj bi imela tudi skladišče raznovrstnega marmorja. Oltarje ter oltarno in cerkveno opremo za cerkve v Piranu in drugih krajih v Istri so izdelovali in tudi naročali pri drugih kamnosekih. Domenico je 1730 izdelal veliki oltar v piranski frančiškanski cerkvi. Tudi sin Gasparo (r. 27. 10. 1727, Piran; u. 4. 3. 1811, Piran) je bil kamnosek v Piranu. Kamnoseško delavnico je bržkone prevzel po očetu, jo razširil in sam ter v sodelovanju z drugimi kamnoseki izdelal vrsto oltarjev za cerkve tako v Piranu in drugih krajih v Istre kot tudi na Pagu ter na območju tržaškega zaliva do Gradeža. Med pomembnejša dela sodita dva stranska oltarja v stolnici v Novigradu (1764/71 in 1781/87), veliki in stranska oltarja v cerkvi Marije Zdravja v Piranu (1778), glavni oltar v župnijski cerkvi sv. Antona Puščavnika v Velem Lošinju, oltar sv. Roka v cerkvi Marije Snežne na Cresu (80. leta 18. stoletja) in dva angela v baziliki sv. Evfemije v Gradežu. V njegovi delavnici so izdelovali tudi lesene kose cerkvene opreme.

V oltarnih kompozicijah se kaže močna naslonitev na beneške arhitekturne in kiparske vzorce. Njegovi oltarji različnih tipov so obrtno visoko kakovostni izdelki poznobaročnih form z nekaterimi rokokojskimi elementi, s katerimi se je dosegel vtis mehkobe. Številni so opremljeni tudi s kiparskim, kakovostno precej raznolikim okrasom.

Viri in literatura

Poskusna gesla za novi SBL, Ljubljana, 2000.
Antonio Alisi: Pirano, la sua chiesa, la sua storia, Trst, 1954, 136, 158.
Sergej Vrišer: Baročno kiparstvo na Primorskem, Ljubljana, 1983, pass.
Radmila Matejčić: Djela primorskih oltarista Gašpara Albertinija iz Pirana i Franja Capovilla iz Kopra na Kvarneru in u Rijeci, Zbornik za umetnostno zgodovino, n. v. 20, 1984, 65–70.
Vesna Kamin Kajfež, Igor Weigl: Prispevki k delu piranskega kamnoseka Gaspara Albertinija ter kamnoseka in kiparja Giovannija Battiste Bettinija iz Portogruara, Bilten Slovenskega umetnostnozgodovinskega društva, 2012, št. 16.
Vrišer, S., Grum, M.: Alberti. Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/rodbina/sbi1013820/#novi-slovenski-biografski-leksikon (15. april 2024). Izvirna objava v: Novi Slovenski biografski leksikon: El. izd.. Ur. Petra Vide Ogrin, ur. redakcije Barbara Šterbenc Svetina Ljubljana, Znanstvenoraziskovalni center SAZU Slovenska akademija znanosti in umetnosti, 2013-2022.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine