Primorski slovenski biografski leksikon

UDOVIČ Franc, trgovec, tigrovec, r. 27. jun. 1898 pri Sv. Ivanu v Trstu, u. 16. mar. 1977 v Nabrežini. Oče Ivan, delavec in mandrjar, mati Antonija Milkovič; bratje: Lojze, učitelj in glasbenik; Milan, pevec in narodni delavec; Jože-Nino, politik (gl. čl.). Po osn. š. pri Sv. Ivanu je dovršil slov. trg. in večerno šolo v ul. Giulia, ki jo je vzdrževala Ciril-Metodova družba in društvo Edinost. Za narodno stvar se je navdušil v Narodnem domu pri Sv. Ivanu, kjer je bil oče po priporočilu župnika Fr. Sila in učiteljev Trobca in Grmeka gostilničar. Tako je pel v otroškem, mladinskem in cerkvenem zboru, telovadil pa pri Sokolu. 1917 je v Rožni dolini na Koroškem nabiral podpise za majniško deklaracijo. 1920 je spoznal Fr. Venturinija, sodeloval v zboru Kolo in se z njim dogovarjal o protifaš. dejavnosti. Avg. 1925 se je v prisotnosti Alb. Rejca, D. Zelena, Fr. Zafreda iz Stare Sušice, Jak. Sajevca iz Hruševja udeležil sestanka v Petelinju. Kasneje je bil na tajnem sestanku v Slavini, ki so se ga udeležili že omenjeni in še Fr. Venturini, Janez Penko iz Koč, Tone Černač iz Prestranka. V Stari Sušici so se sestali U., Zafred in Roman Pahor, ki je želel spoznati Zelena; ponovno so se sestali v Slavini. U. je organiziral trojke v vaseh okoli Sežane, v Landolu in na Opčinah. V stiku je bil z nekaterimi Istrani, osebni prijatelj Vl. Gortana. Sodeloval je z V. Bobkom, P. Tomažičem idr. in v njegovo trgovino so prinašali in odnašali liter. razni sodelavci. S svojim motornim kolesom je krožil po Krasu, po vsej Primorski in Notranjski. Bil je pod stalnim polic. nadzorstvom in nekaj let v konfinaciji. Leta 1932 se je vrnil in 1933 pozval Zelena, naj pripravi atentat na Pavelića, ko bo prišel na Opčine. Zelen in Sajevic sta takoj prišla, Zafred pa je prinesel močne ročne bombe. Pavelić je prišel kasneje, kot so ga čakali pri carinarnici. Ker je carinik zapisal štev. U-evega motornega kolesa, so se vrnili v Hruševje. Za Božič 1935 so U., R. Pahor, dr. Lasič idr. pripravili 810 paketov in z njimi obdarili slov. otroke. - Aretirali so ga 22. mar. 1940 in ga na drugem trž. procesu 14. dec. 1941 obsodili na 12 let. Po zadnji vojni je podpiral demokratične organizacije in ostal do smrti prepričan demokrat in narodnjak. Zadnja leta je preživel v svoji hiši v Nabrežini.

Prim.: Zapisi Franca in Marka Udoviča; podatki sodelavcev; Jadranski, F. U. ni več, Utripi, dec. 1977 - jun. 1978, 64 s sl.

Rut.

Rutar, Tone: Udovič, Franc (1898–1977). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi950980/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (19. maj 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 16. snopič Tič - Velikonja, 4. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1990.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine