Primorski slovenski biografski leksikon

SILIČ Viktor, uglaševalec klavirjev, r. 18. jul. 1912 v Biljah, u. 27. dec. 1978 v Lj. Oče Roman, organist in pevovodja (gl. čl.), mati Ivana (Ludvina) Lestan. Osn. š. je obiskoval v r. kraju, poklica pa se je izučil pri tvrdki Zitzmann & Jeschek v Gor., ki je izdelovala orgle, ukvarjali pa so se tudi s klavirji in harmoniji. Kasneje je bil zaposlen v gor. tovarni orgel Cecilia. 1935 je pred policijo pobegnil v Lj. in se kmalu uveljavil kot samostojen uglaševalec klavirjev. Po vojni je nekaj časa živel v Zlatarju na Hrv., nato ponovno v Lj., kjer se je zaposlil na radiu. Ponovno se je osamosvojil in odprl delavnico za popravilo klavirjev v Gosposki ulici. Uveljavil se je kot vodilni uglaševalec klavirjev za potrebe lj. Akad. za glasbo, Sred. glasb. š., Filharmonije in RTV. S to dejavnostjo nadaljujeta sinova Zlatko in Marin.

Prim.: Matične knjige ž. u. Bilje; sporočilo Ivana Siliča iz Kopra; Glasbena mladina 14. jan. 1977; Delo (parte) 28. dec. 1987; sporočilo oddelka za matične zadeve skupščine mesta Lj.

M. V.

Vuk, Marko: Silič, Viktor (1912–1978). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi945650/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (25. julij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 14. snopič Sedej - Suhadolc, 3. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1988.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine