Primorski slovenski biografski leksikon

RACE Edvard (Edi), zborovodja, kulturni delavec, komercialist, r. 12. apr. 1947 v Rodiku pri Kozini. Oče Anton, komercialist, mati Jožica Glavič. Osn. š. v Rodiku in Divači, gimn. v Postojni, glasb. š. v Sežani. Dipl. na Pedag. akad. v Lj. na oddelku za glasbeni pouk. Zaposlen kot vodja izpostave mednar. špedicije Fersped Ljubljana na mejnem prehodu pri Kozini. 1960 je vodil Mladinski zbor v Rodiku, 1962 je prevzel Mešani cerkv. zbor v Rodiku, ki ga vodi še danes. V letih 1967–68 vodil Moški zbor Fantje izpod Slavnika - Hrpelje-Kozina. Vodil je tudi zbore v Podgorju in Lokvi. Od 1971 vodi Moški zbor Divača in še istega leta je tam obnovil meš. in žen. sestav. 1973 je prevzel vodstvo Meš. zbora Novega sv. Antona v Trstu. Tu je ustanovil tudi istoimenski Moški zbor. Oba navedena zbora vodi še danes. Član je Strok. komisije pri šentviškem taboru v Šentvidu pri Stični, član komisije za odrasle zbore pri Združenju pev. zborov Primorske, preds. Odbora za glasbeno dejavnost pri skupščini občine Sežana. Na šentviškem taboru je dvakrat dirigiral združene meš. zbore. Združene žen. zbore pa je razen tega vodil še v Krškem, Celju, Titovem Velenju, Mrbu, Cankarjevem domu v Lj. in dvorani Vatroslav Lisinski v Zgbu. 1985 je vodil božični koncert v Trstu. Meš. zbor Divača je pod njegovim vodstvom z leti umetniško napredoval in v slov. okviru postal pomembno pevsko telo. Prireja številne koncerte in nastope doma in v tujini. Za opravljeno delo je zbor prejel številna občinska in repub. priznanja, med katerimi je najvažnejši Red zaslug za narod s srebrnim vencem, ki je bil zboru podeljen 1981. Za doseženo izvajalsko raven je R. dosegel naslednje nagrade: Kosovelovo nagrado občine Sežana, nagrado OF, Gallusovo priznanje, številna priznanja Šentviškega tabora, Društev upokojencev Sje ter 15-aprilsko nagrado leta 1986.

Prim.: Osebni podatki; Zlati pevovodja iz Divače (»Nova proga«, apr. 1976); Divača, Divača 1979 (brošura); Delo 24. jun. 1981 s sl.

T. Simčič

Simčič, Tomaž: Race, Edvard (1947–). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi943740/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (9. julij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 12. snopič Pirejevec - Rebula, 3. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1986.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine