Primorski slovenski biografski leksikon

PETROVIČ Jožef, kapelnik, prosv. delavec, r. 17. dec. 1889 v Selah na Krasu, u. 10. mar. 1980 v Šempetru pri Gor., pokopan v Selah. Oče Anton, kmet, mati Katarina Blažič, oba iz Sel. Osn. š. dovršil v Opatjem selu, s 14. letom se je odpravil v salezijanski zavod na Rakovnik (Lj.), kjer se je učil glasbe oziroma igranja na pihalne instrumente. Izpopolnjeval se je najprej v Vidmu pri kapelniku P. Tonelliju, nato v Oswieczimu na Poljskem. Po 9 letih učenja se je 1913 vrnil na Rakovnik, kjer je začel delo kapelnika, ustanovil prvo godbo in poučeval začetnike. Po izbruhu prve svet. vojne je bil na fronti v Galiciji, kjer je zbolel in bil poslan v Lj. v službo pri Rdečem križu. Nato je bil na soški fronti in v it. ujetništvu. Po vojni se je naselil na Primor. (1919) in začel ustanavljati godbe: v Brestovici, v Mirnu, v Svetem pri Komnu. 1920 je ustanovil v Gor. godbeni krožek in ga vodil do 1926. V Gor. je ustanovil in vodil nekaj časa tudi gled. skupino s sedežem v Trg. domu. It. so ga s težavo prepričali, da je prevzel vodstvo gor. it. godbe. Hoteli so tudi, da se vpiše v fascio, in ko je odklonil, so ga začeli preganjati. P. je rešil arhiv in instrumente pred požigom in pobegnil čez mejo. Najprej je bil v Lj., nato na Vrhniki, v Kočevju, Hrastniku in končno v Mrbu, kjer je prevzel vodstvo velikega ansambla. Povsod je kapelnikoval in ustanavljal godbe. V Šentilju je doživel nem. napad in bil izgnan v Lj., od koder se je vrnil na Prim., v Biljano v gor. Brdih. Bil je tudi aretiran, zaslišan, mučen, vržen v zapor. Po kapitulaciji It. se je vključil v odporniško gibanje in postal tajn. kraj. nar. odb. V tem času je tudi poučeval godbenike in nastala je godba, ki je 2. maja 1945 prikorakala v Gor. na čelu briškega ljudstva. Po vojni je P. poučeval mlade in ustanavljal godbe v Medani, Ajdovščini, Vrhpolju, na Gočah, v Svetem pri Komnu, v N. Gor. (1960), Lokavcu, Kostanjevici na Krasu, na Dobrovem, v Vipavskem Križu. Zadnja leta je preživel kot invalid v Šempasu in tam urejal majhen zasebni arhiv. V svojem dolgem življenju je P. ustanovil okoli 25 godb, izšolal preko 1000 godbenikov in 4 kapelnike.

Prim.: LibBapt in LibDef v Opatjem selu; PDk 9. mar. 1955, 24. jan. 1971 in 30. dec. 1979; PrimN 11. avg. 1972 s sl.; Družina 8. jun. 1980.

Vh

Vetrih, Jožko: Petrovič, Jožef (1889–1980). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi941610/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (20. julij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 11. snopič Omersa - Pirejevec, 2. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1985.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine