Primorski slovenski biografski leksikon

PACE-FRIEDENSBERG Marino, grof, častnik, gor. prefekt med nem. okupacijo, r. 28. mar. 1892 v Deutschlandsbergu na Štajerskem (kjer je bil njegov oče več let v službi), u. 17. febr. 1963 v Topoljanu. Oče Rudolf (1847/1923) je izhajal iz gor. veje (gl. čl.) znane plem. rodbine, mati mu je bila baronica Roza Lapenna. Študije je opravili doma in v gor. gimn. (1906–10), nato je začel vojaško kariero in bil v službi v Lj. in Mrbu. Prvo svet. vojno je prebil na ruski fronti, nekaj časa tudi v ujetništvu. Po koncu vojne se je vrnil domov in začel upravljati posestva, ki jih je družina imela v Topoljanu in v Podpeči (Turn-Gallenstainu) pri Gabrovki na Dolenjskem. 1920 je postal župan v Topoljanu. Nekaj let kasneje se je odrekel službi, ker so mu it. faš. oblasti nasprotovale kot bivšemu avstr. častniku. Posvetil se je z veliko vnemo kmetij., odpravil (prvi v deželi) kolonat in gostaštvo ter uvedel direktno upravljanje posestva. Zanimal se je posebno za moderno sadjarstvo in za racionalno živinorejo. Ko so po 8. sept. 1943 Nemci zasedli Gor., so ga civilne oblasti predlagale za prefekta vrhovnemu komisarju Jadranskega Prim. Rainerju. P. je stopil v stik s predstavniki CLN (Comitato di Liberazione Nazionale per la Venezia Giulia), ki so njegovo kandidaturo podprli in tako preprečili, da bi zasedel to mesto zloglasni it. faš. tajnik (federale) iz Pulja. P. je službo sprejel pod pogojem, da bodo nem. in faš. oblasti spoštovale njegovo delo. Po nalogu nem. komande se je 1944 pogajal s partizani, da bi dosegel lažjo preskrbo hrane (skozi demilitarizirano cono) za Trst in Gor., a pogajanja niso uspela. V sept. 1944 so ga part. ujeli in ga peljali v Lj. Med .potjo je pobegnil in se vrnili v Gor., kjer je ostali na svojem mestu do 25. apr. 1945, ko se je pred represalijami zatekel najprej v Mandago, nato v Goričico (Goricizza). Tam so ga v juniju priprli, obtožili sodelovanja s sovražnikom in postavili na zatožno klop pred videmsko sodišče (Corte straordinaria d'Assise). Sodili so mu 13. sept. 1945, po več kot dveh mesecih zapora. Popolnoma oproščen vseh obtožb (zanj so se zavzeli CLN in jsl. komisar za Gor., ki je med drugim orisal njegovo delovanje v korist it. in slov. partizanov v Posočju in na Vipavskem), se je P. končno vrnil domov in se posvetil do konca upravljanju domačega posestva v Topoljanu.

Prim.: Ustni podatki druž. Strassoldo-Pace iz Topoljana; LibDef v Topoljanu; Gothaisches gräflisches Taschenbuch 1893–1913; Jahresbericht... (Gymnasium) 1906–10; Il Giornale Alleato 14. sept. 1945; L'Informatore 20. sept. 1945.

Vh

Vetrih, Jožko: Pace Friedensberg, Marino, grof (1892–1963). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi940040/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (24. julij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 11. snopič Omersa - Pirejevec, 2. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1985.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine