Primorski slovenski biografski leksikon

NARDIN Anton, prosvetni delavec, r. 8. maja 1902 v Povirju pri Sežani, u. 11. maja 1958 v Barkovljah (Trst). Oče Alojz iz Vrtojbe, železničar, mati Alojzija Riedl iz Spielfelda na Avstrijskem, gospodinja. Osn. š. v Barkovljah, v Trstu pripravnica za gimn. in 5 razr. nem. real. gimn., 6. razr. po prvi svet. vojni v Mrbu, 7. razr. in matura v Idriji 13. jul. 1921. Na Dunaju je diplomiral na Višji trg. šoli (Hochschule für Welthandel) 9. dec. 1925. Kot korespondent se je zaposlil v Trstu pri podjetju Società Adriatica di Spedizioni, nato pri podjetju Fischer (1929–33), pri Blenk v prosti luki, pri Alberti (grosist za južno sadje), pri potovalnem uradu CIT (1938–42); vmes je bil večkrat dalj časa brezposeln. 1942 se je udeležil natečaja pri Assicurazioni Generali za podruž. v Benetkah. Zmagal je in sprejel službo pod pogojem, da ga po vojni prestavijo v Trst. V Benetkah je bil korespondent za pet jezikov: ital., slov., nem., angl. in franc. 1945 so ga premestili v Trst in družina je bila spet združena v Barkovljah. Znal je glavne svetovne jezike, vendar ni mogel najti ustreznega mesta za svoje sposobnosti. V Barkovljah se je po vojni takoj vključil v prosv. delo in bil do smrti odb. PD Barkovlje, aktiven v pev. zboru prosv. društva in pri cerkv. pev. zboru, podpiral akcije Dijaške Matice in slov. osn. š. v Barkovljah. Če je bilo treba, je hodil od hiše do hiše po barkovljanskih klancih in vabil pevce k pev. vajam in k zadnjemu pozdravu bivšim pevcem. Bil je povsod, kjer je mogel pomagati rojakom. Sin Bogdan se je uveljavil v glasbenem svetu.

Prim.: Podatki vdove Zore N.; R. P(ertot), A. N. ni več, PDk 13. maja 1958 s sl.; Laura Pertot, A. N., Barkovlje, Trst 1982, 154.

Jem.

Jevnikar, Martin: Nardin, Anton (1902–1958). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi930130/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (11. julij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 10. snopič Martelanc - Omersa, 2. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1984.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine