Primorski slovenski biografski leksikon

Marinitsch Jozef, speleolog, r. 4. okt. 1838 v Trstu in tu u. 6. dec. 1915. V mlajših letih je bil vodilni član večjega trg. podjetja v Trstu. Ko je bil tu 1883 v okviru Prim. sekcije Nem. in Avstr. Alpskega društva osnovan poseben jamarski odsek, se je s prijateljem A. Hankejem (PSBL I, 527) in Friedr. Mullerjem (gl. čl.) predvsem lotil izjemno dolgotrajnih in napornih raziskav podzemeljskega toka Reke, ki se začenja ob vstopu v Škocjanske jame. Šele po 9 letih je bil dosežen sklepni sifon konec Mrtvega jezera. Pri tem je bilo treba premagati 25 slapov in brzic ter nadelati ob prepadnih stenah drzne poti, ki jih je večinoma načrtoval M. Medtem je vodil obsežna arheol. izkopavanja v sistemu Škocjanskih jam in v Tominčevi jami, ki segajo še v neolitsko dobo. Najdbe so v trž. muzeju. Po Hankejevi smrti 1891 je nadaljeval raziskovanje bližnje prepadne Kačne jame in prodrl do 305 m globoko. Vzdrževal je prijateljske stike z znamenitim franc. speleologom Martellom, ki je 1895 ustanovil v Parizu Société de speleologie ter v njenem tisku objavljal daljša in krajša poročila o speleoloških dosežkih na našem Krasu. Daljša in pomembna prispevka sta La Kačna jama (Spelunca, Mémoires de la Société de speleologie, Paris 1896) in La Kačna jama (Istrie), nouvelle exploration (Bulletin de la Société de speleologie, 1896). V obeh je priložen Hankejev in M-ev dodatni in dopolnjeni jamski načrt. Njegovo ime nosi del Škocjanskih jam med Malo in Veliko dolino. V oporoki je volil veliko vsoto tržaški ubožnici.

Prim.: Mittheilungen des Deutschen und Oesterreichischen Alpen-Vereines, Band 47, 1916, 67; Marinitsch Josef, Oesterr. biogr. Lcxikon 1815–1950, Band VI, Wien, 93; primerjaj prav tam geslo Hanke Anton.

Svk.

Savnik, Roman: Marinitsch, Jozef (1838–1915). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi923070/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (25. november 2023). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 9. snopič Križnič - Martelanc, 2. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1983.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine