Primorski slovenski biografski leksikon

Komjanc Ivo, zdravnik, kirurg-ortoped, r. 19. sept. 1924 v Števerjanu, u. 26. avg. 1991 v Malcesinah ob Gardskem jezeru. Oče Jožef, kmet, mati Ana Kodermac, gospodinja. Najmlajši izmed osmih otrok ugledne števerjanske družine, ki je kar petim preskrbela akad. izobrazbo. Med njimi je bil tudi duhovnik Marijan (gl. čl.). Osn. š. je obiskoval v roj. kraju, klas. gimn. pričel v gor. malem semenišču (do 5. razr.), nadaljeval na it. drž. liceju v Gor. in jo sklenil z maturo 1945. Študiral je medicino na U. v Padovi in diplomiral 1952. Nadaljeval je podiplomski študij na U. v Firencah in se 1953 specializiral v ortopediji. Po predhodnem službovanju v Trentu in v Veroni je avg. 1953 nastopil službo na znanem Ortopedsko-kirurškem inštitutu Rdečega križa v Malcesinah ob Gardskem jezeru in na njem ostal do upokojitve 1989. Najprej je bil asistent, nato pa glavni pomočnik primarija Goričana prof. T. Marega. S prof. Marego sta 1969 dosegla, da se je bolnišnica razdelila na dva velika oddelka: Ortopedsko-kirurški oddelek in Oddelek oz. Center za funkcionalno prevzgojo (fizioterapijo) poliomelitičnih, paraplegičnih in drugače pri gibanju prizadetih. Dr. K. je postal predstojnik slednjega oddelka. V letih 1975–88 je bil obenem zdravstveni dir. za celo bolnišnico. – Precej je pričevanj o širokem ugledu, ki ga je užival dr. K. zaradi visoke strokovnosti, velike predanosti zdravniškemu poklicu in toplega človeškega odnosa do pacientov. Na poslovilnem večeru ob upokojitvi, ki so mu ga priredili bolnišnica, Krajevna zdravstvena ustanova (USSL) in veliko število bivših poliomelitičnih pacientov iz vse It., ga je Krajevna zdravstvena ustanova imenovala za »zaslužnega primarija« malcesinske bolnišnice. V zahvalnem govoru je dr. K. potrdil vso predanost zdravniški službi, morda tudi na račun družine, katere skrb je naložil na rame žene, gospe Mirjam iz ugledne gor. Brumatove družine. Ali velika žalost ob tragični izgubi mlade hčerke v prometni nesreči (1986) in bolezen, ki ji je bilo verjetno izhodišče poklicno izpostavljanje radioaktivnemu sevanju, sta dr. K. vodila v predčasni grob. Dr. K. je bil znana osebnost na Goriškem. Veliko slov. pacientov je iskalo njegovo pomoč v Malcesinah, mnogi pa so se z njim sestajali kar v sovodenjskem župnišču, kadar je prihajal na obisk k bratu Marjanu. V tem primeru ni zahteval plačila, zadovoljil se je z »Bog lonaj«.

Prim.: Podatki iz družinskega arhiva; dnevnik Arena di Verona 9. nov. 1989; Isti, 28. avg. 1991; revija za pastoralo bolnikov tridentinske nadškofije Questi miei fratelli, 2/1992, str. 10; KolGMD 1993, 154–56.

Smč

Simčič, Oskar: Komjanc, Ivo (1924–1991). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi920610/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (17. april 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 19. snopič Dodatek B - L, 4. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1993.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine