Abram, Ema (1876–1967)
Foto Francesco Benque, v letih med 1898 in 1903
Vir: družinski arhiv

Primorski slovenski biografski leksikon

Abram (Abrami) Ema, slikarka, r. 12. maja 1876 in u. 13. julija 1967 v Trstu. Oče Franc je bil tovarnar sodov (glej članek), mati Ana Komac, brat Josip odvet. in narodni delavec (glej članek). Dovršila je nem. šole v Trstu in se posvetila slikarstvu v delavnici slikarja Ballarinija. Iz njene prve dobe so večmetrske kopije olj, ki jih je preslikavala v muzeju Revoltella (Tiratelli: Voz z maremskimi bivoli, Balestrieri: Beethoven in vrsta drugih). Leto in pol je študirala na slik. akad. v Münchnu pri prof. Hofmannu (1922–23), nato odprla atelje v očetovi hiši in tu ustvarjala do smrti. Član društva Artisti professionisti v Trstu je razstavljala na kolektivnih razstavah v Trstu, v Münchnu (1925/27), na sindikalni v Gorici (1934), na razstavi Arte Triveneta v Trstu in drugod. Tesno je sodelovala s slikarjema Bergagnom in Rossinijem. Slikala je portrete starcev in otrok, tihožitja, predvsem pa pokrajine. Najbolj uspele njene pokrajine so vrtovi vil ob ul. Rossetti. Modelirala je tudi reliefe, slikala na blago v batik postopku in ustvarila nekaj kipov (glav). Zanimala sta jo problem luči in barv; njen slog je zmeren impresionizem, izdelan v vseh podrobnostih. Njene slike so pri zasebnikih v Trstu, dve je naslikala za cerkev (Katinara, Sv. Vincenc v Trstu), več jih ima nečakinja Neda Jevnikar, ostale družina Abram.

Prim.: E. D'Agostino: Professionisti ed artisti della Venezia Giulia, F.I.T., Torino 1935, str. 4, s sl. in reprod. Vrta; predavanje Milka Bambiča na RAI Trst A 13. maja 1970 rkp.; domači arhiv.

Jem.

Jevnikar, Martin: Abram, Ema (1876–1967). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi917600/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (24. maj 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 1. snopič A - Bartol, 1. knjiga. Uredniški odbor Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1974.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine