Slovenski biografski leksikon

Wilhelm Albert, igralec, r. 27. okt. 1906 v Senožečah Rudolfu in Ivani r. Čehovin, u. sept. 1944 (točen datum neugotovljiv) v Borincih (Srbija). Osn. šolo je obiskoval na Opčinah, kamor se je družina preselila, ko je bil W. star 6 let. V Trstu se je izučil za avtomehanika in dokončal industrijski večerni tečaj. Sodeloval je pri dramski skupini mlad. društva Prosveta na Opčinah. 1928 se je pred fašizmom umaknil v Mrb, delal mdr. kot šofer v mrb tiskarni in nastopal na delav. odrih. Zbudil je pozornost režiserja R. Pregarca, ki ga je sprejel v svojo dram. šolo. Ko je F. Žižek 1938 v Mrbu osnoval Neodvisno gled., je vanj pritegnil W-a in ga po preselitvi na Ptuj povabil s seboj; tu je bil W. prvi in edini plačani igralec. Upodobil je vloge, mdr.: advokat Zmešnjava (A. T. Linhart, Matiček se ženi), Poljanec (I. Cankar, Lepa Vida) ter naslovne v Burki o jezičnem dohtarju (stara franc. igra), Desetem bratu (J. Jurčič – F. Žižek) in Kralju Edipu (Sofokles). Posebej je uspel v novi dramatizaciji Levstikovega Martina Krpana (E. Smasek – F. Žižek). Ko je vodstvo gled. prevzel J. Babič, je igral mdr. naslovno vlogo v Volponu (B. Jonson). Tik pred začetkom vojne pa je režiral komedijo Gozd (A. N. Ostrovski). – Kritiki in sodelavci so šteli visokega in nadarjenega moža »heroične postave« za enkratno gled. osebnost, cenili so njegovo lepo izgovorjavo in sugestiven nastop in še danes so prepričani, da bi bil v povojnem obdobju eden najmarkantnejših slov. igralcev.

Po zasedbi 1941 so ga Nemci aretirali med prvimi, zaprli na gradu Borl, nato deportirali v Srbijo. Tu se je takoj povezal z NOB in odšel v partizane skupaj z ženo Nado (r. Pfeifer (Pfajfer) 29. apr. 1918 v Mrbu; igralka in članica Žižkovega ansambla; četniki so jo ubili 16. febr. 1944). Bil je mdr. član in vodja kulturniške skupine, ki je nastopala na osvobojenem ozemlju v okolici Leskovca. Ob napadu bolgar. bombnikov sept. 1944 je bil težko ranjen in u. na poti v partiz. bolnišnico v Borincih, kjer je tudi pokopan. Njegovo ime je tu na spomin. obeležju. V muzeju v Prokuplju sta med slikami domačinov tudi njegova in Nadina.

Prim.: podatki nečakinje Stanke Hrovatin, Lj. Crnoborija, F. Žižka in J. Babiča (vse Nar. in študij. knjižnica, Trst); SGL; VMrb 1949, št. 135; D. Mevlja, GLMrb 1958/9, 213–7 (s slikami); Topličke novine, Prokuplje, 1968, št. 291; V. Rojic, Tednik 1975, št. 37–40; 1977, št. 36 (s sliko); M. Kapelj, PDk 1976, št. 257 in 258 (s sliko). Mvc.

Moravec, Dušan: Wilhelm, Albert (1906–1944). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi840772/#slovenski-biografski-leksikon (3. junij 2023). Izvirna objava v: Slovenski biografski leksikon: 14. zv. Vode - Zdešar. Jože Munda et al. Ljubljana, Slovenska akademija znanosti in umetnosti Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 1986.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine