Slovenski biografski leksikon

Macarol Josip, slikar, r. 4. febr. 1871 v Križu pri Tomaju na Krasu, živi v Trstu. Študiral je na dež. slikar. šoli v Gradcu, nekaj časa drug Groharjev. Uradniška služba ga je odtrgala od umetnosti. Delal je v olju, pastelu in risbi. — Prim.: Širok, Luč (Trst) II, 52. Stl.

Stelè, Francè: Macarol, Josip (1871–1951). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi337167/#slovenski-biografski-leksikon (6. december 2023). Izvirna objava v: Slovenski biografski leksikon: 5. zv. Maas - Mrkun. Franc Ksaver Lukman et al. Ljubljana, Zadružna gospodarska banka, 1933.

Primorski slovenski biografski leksikon

Macarol Josip, slikar, r. 4. jan. 1871 v Križu pri Tomaju, u. 17. avg. 1951 v Trstu. Oče Andrej, kmet, mati Ana Mankuč. Slik. nadarjenost je pokazal že kot otrok in se želel v tej veščini tudi izpopolniti. Študiral je na dež. slik. š. v Gradcu, kjer je spoznal I. Groharja. Gmotne razmere so ga prisilile, da je sprejel uradniško službo, naselil se je v Trstu in se zaposlil na sodniji. Stanoval je pri Sv. Ivanu, nedaleč od kraja, kjer si je uredil delavnico kipar I. Zajc. Milko Bambič poroča o M-ovi real. sliki zgod. vsebine, ki je visela v slik. domu v Trstu; bila je to kopija slike srb. slikarja Uroša Predića z upodobljenimi hercegovskimi begunci, ki ob zaščiti oboroženih mož bežijo pred Turki. Ustvarjal je v olju, pastelu, akvarelu in risbi, širši javnosti je znana predvsem njegova upodobitev Repentabra, objavljena v zborniku Luč. Slika razodeva solidno tehnično znanje, ki pa ostaja v umirjenem realističnem okviru. Slikarstvo je sčasoma opuščal in se zagrenjen umaknil v svet družine in službe, ustvarjal je le še za lastno veselje. Kasneje se je preselil v ul. Kandler v Trstu in je slikarstvo popolnoma opustil, raziskovati pa je začel stare dokumente v zvezi z ožjo kraško domovino.

Prim.: Sporočilo ž. u. Tomaj; Luč II, 51, likovna priloga I; SBL II, 1; PDk 1. febr. 1981.

M. V.

Vuk, Marko: Macarol, Josip (1871–1951). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi337167/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (6. december 2023). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 9. snopič Križnič - Martelanc, 2. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1983.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine