Novi Slovenski biografski leksikon

Avellinus je bil nemški pridigar v tradiciji baročnega katolištva. Skupaj z Markom Pohlinom, Otonom Sprugom, Kastulom Weiblom idr. je spadal v vplivno skupino ljubljanskih duhovnikov iz vrst kapucinov, bosonogih avguštincev, frančiškanov in jezuitov, ki so se zaradi dejavnega nasprotovanja reformnemu katolištvu in jožefinizmu zapletli v spor z ljubljanskim škofom Karlom Janezom grofom Herbersteinom in zato naleteli na ovire pri službenem napredovanju ter tisku svojih del.

Avellinus je na tretjo nedeljo po binkoštih 1782 pridigal v ljubljanski stolnici bratovščini Odrešenika sveta, ki je opravljala štirideseturno pobožnost v zahvalo za odvrnitev kuge pred 183 leti. Ker je zagovarjal bratovščine in tradicionalne pobožnosti ter prosil Boga, naj razsvetli ljubljanskega škofa, da bi spoznal zmote cerkvene reforme, mu je Herberstein prepovedal pridigati zunaj matičnega samostana. Avellinus je v odgovor pripravil pridigo za tisk. Liberalizirana dunajska cenzura mu je še istega leta dovolila natis besedila, vendar skupaj s Herbersteinovim interdiktom.

Dela

Rede auf den dritten Sonntag nach Pfingsten, bey Gelegenheit des järlichen Titularfestes einer hochlobl. Bruderschaft Redemptoris mundi ... zu Laibach in der Domkirche, 1782 (kraj izdaje ni znan).

Viri in literatura

SBL.
France Kidrič: Karel Janez Herberstein, France Kidrič: Izbrani spisi, 2, Ljubljana, 1978, 34.
Marko Pohlin: Bibliotheca Carnioliae, Marko Pohlin: Kraynska grammatika, Bibliotheca Carnioliae, Ljubljana, 2003, 329, 445 (prevedel Luka Vidmar).
Vidmar, Luka: Avellinus (?–?). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi132048/#novi-slovenski-biografski-leksikon (19. julij 2024). Izvirna objava v: Novi Slovenski biografski leksikon: 1. zv.: A. Ur. Barbara Šterbenc Svetina et al. Ljubljana, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013.

Slovenski biografski leksikon

Avellinus, P., kapucin, nemški pridigar v Ljubljani, je pridigal v stolnici 1782 na tretjo nedeljo po binkoštih bratovščini »Redemptor mundi«, ko se je obenem opravljala štirideseturna pobožnost v spomin 183 letnice kuge. Ker je branil pobožne bratovščine in s prižnice prosil Boga, naj razsvetli ljub. škofa, da bo spoznal »zvite volkove v ovčjih kožuhih« (jožefinske cerkvene reformatorje), mu je škof Karl Herberstein prepovedal pridigati izven samostana. Pridiga je izšla obenem s škofovim dopisom na Dunaju l. 1782. — Prim.: Pohlin. Gl.

Glonar, Joža: Avellinus (?–?). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi132048/#slovenski-biografski-leksikon (19. julij 2024). Izvirna objava v: Slovenski bijografski leksikon: 1. zv. Abraham - Erberg. Izidor Cankar et al. Ljubljana, Zadružna gospodarska banka, 1925.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine