Novi Slovenski biografski leksikon

CVETREŽNIK, Bojan, violist, violinist, glasbeni pedagog (r. 11. 6. 1971, Maribor). Oče Božidar Cvetrežnik, glasbenik, glasbeni pedagog (za francoski rog, pihalno godbo, kitaro), mati Frančiška Cvetrežnik, r. Madven, glasbenica, učiteljica harmonike, klavirja, nauka o glasbi. Ded Avguštin Cvetrežnik, organist na Banjšicah, brat Darjan Cvetrežnik, kontrabasist.

Po končanem izobraževanju 1989 na gimnaziji in Srednji glasbeni šoli v Mariboru je študiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je 1993 diplomiral iz viole. 2001–02 je opravil še dva semestra podiplomskega izobraževanja na visoki šoli za glasbo Hanns Eisler v Berlinu. Poleg tega se je violinske didaktike učil na konservatoriju v Celovcu.

1994–98 je bil zaposlen na srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru, 2000 je bil vodja sekcije viol v SNG Opera in balet Ljubljana, 2012 pa je kot violinist solist nastopal v Cirque du Soleil v Braziliji. Kot zunanji sodelavec je 2015–16 študente klasične smeri na ljubljanski Akademiji za glasbo poučeval jazz violino in vodil skupinski razredni pouk violine na waldorfski glasbeni šoli v Ljubljani, kjer je 2012–18 poučeval tudi individualno.

Večino časa deluje kot samostojni kulturni delavec in razvija lastne inovativne glasbene projekte, ki odsevajo njegovo stremljenje po raziskovanju raznorodnih glasbenih svetov, odkrivanje skupne podstati ter razvijanje povezav in iskanje dialoga med njimi. Bil je ustanovni član glasbene skupine Terrafolk (1999), ki jedro svojega glasbenega izraza imenuje progresivni folk in se v avtorskih aranžmajih ne izogiba nobeni glasbeni zvrsti, tako da v njih najdemo vse od klasike do rocka in jazza. Je pobudnik in vodja Simboličnega orkestra (2006), ki je v neklasičen sestav povezal glasbenike iz več evropskih držav ter odprl vrata izvajanju folk glasbe različnih narodnostnih izročil in avtorski glasbi članov. 2010 je ustanovil glasbeno izobraževanje Godalkanje, pri katerem deluje kot glavni mentor. Godalkanje ponuja dopolnitev in alternativo veščinam in znanjem, pridobljenim v sistemu javnega glasbenega šolstva, daje prostor tako solistični kot skupinski igri, ponuja spoznavanje novih tehnik godalnega igranja in predvsem prek spoznavanja glasbe različnih ljudskih tradicij spodbuja k improvizirani igri, oživljanju glasbene domišljije in ozaveščeni uporabi glasbenega gradiva.

2005 je bilo na njegovo pobudo ustanovljeno Društvo za ENO glasbo, katerega ustanovni član in predsednik je bil 2011–14 in od 2019. Društvo si prizadeva za brisanje meja med različnimi pristopi glasbenega ustvarjanja in pestrost glasbene ponudbe v Sloveniji ter angažirano pristopa k vprašanjem avtorske zakonodaje.

Cvetrežnik vodi godalne delavnice za učence in učitelje doma (Ljubljana, Ptuj, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Ilirska Bistrica, Logatec, Vrhnika, Grosuplje, Radovljica, Trbovlje, Hrastnik, Celje idr.) in v tujini (Avstrija, Nemčija, Belgija, Velika Britanija). 2017 je bil glavni predavatelj na poletni konferenci angleške sekcije evropskega združenja godalnih učiteljev (European string teachers association - ESTA) v Veliki Britaniji.

Kot ljudski glasbenik se je seznanil s srbskimi, romunskimi, bolgarskimi, romskimi, istrskimi, švedskimi idr. glasbenimi tradicijami. Učil se je od glasbenikov različnih glasbenih izročil in slogov, med njimi so Tcha Limberger, Marcel Ramba, Dario Marušić, Jean Christoph Gairard, Ida Meidell Blylod, Sofia Hogstadius, Dobrica Vasić, Zoltan Lantos, Vlado Batista, Christian Howes idr., ter v najrazličnejših glasbenih projektih, od klasičnih do džezovskih, od folk do sodobnih. Sodeloval je s številnimi posamezniki in skupinami, med njimi so bili Aldo Kumar, Janez Dovč, Milko Lazar, Izidor Leitinger, Vlatko Stefanovski, Vinko Globokar, Miloš Mlejnik, Simone Zanchini, Aci Bertoncelj, Boštjan Lipovšek, duo Aritmija, Noctiferia, Kristijan Krajnčan, Neil Innes, Mahesh Vinayakram, Funtango, Terra Mystica, Amnesty Trio, Klemen Bračko, Matija Krečič, Marko Hatlak itd. Spontani in načrtovani ulični nastopi z različnimi glasbenimi sestavi so del njegove stalne prakse in redne koncertne dejavnosti.

Njegova diskografija obsega več plošč skupine Terrafolk, Simboličnega orkestra, Amnesty Tria, Funtanga, Bluegrass Hoppers ter društva za vzpodbudo in napredek nove glasbe Muzina.

Skupina Terrafolk je bila trikrat nagrajena z nagrado The Sun Fallon Award 2001–03 in 2003 z BBC World Music Award.

Dela

Amnesty Trio International: Amnesty Trio International, Music Net, Kifkif, Nika, 2001.
Bluegrass Hoppers: Coctail, Dots Records, 2001.
Terrafolk: Pulover ljubezni, Music Net, d. o. o., 2002.
Terrafolk: N´taka, Music Net, Menart Records, 2004.
Terrafolk: Live at Queen´s Hall, P&C 2006 Music Net / Menart, 2006.
Funtango: History, ZKP RTVS, 2008.
Terrafolk: Full Circle, P&C 2008 Music Net / Menart, 2008.
Terrafolk: Ledena trgatev, P&C 2011 Music Net Menart, 2011.
Terrafolk & Symbolic Orchestra: XXLive, Društvo za ENO glasbo, 2016.
Obreza, Ana: Cvetrežnik, Bojan (1971–). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1022000/#novi-slovenski-biografski-leksikon (18. julij 2024). Izvirna objava v: Novi Slovenski biografski leksikon: 4. zv.: C. Ur. Barbara Šterbenc Svetina et al. Ljubljana, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2022.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine