Čede, Jana (1937–2005)
Foto Janez Zrnec, © Primož Zrnec
Vir: Fotodokumentacija Dela

Novi Slovenski biografski leksikon

ČEDE, Jana (rojstno ime Ivanka Čede), televizijska napovedovalka, moderatorka, manekenka, prevajalka (r. 6. 5. 1937, Velenje; u. 5. 3. 2005, Ljubljana). Oče Ivan Čede, pekovski mojster, mati Cecilija Mravljak, r. Hriberšek, trgovka. Hči Ana Polak Petrič, pravnica, diplomatka, visoka predstavnica Slovenije za nasledstvo, partner Ernest Petrič, profesor, diplomat, pisatelj, ustavni sodnik, partner Drago Kodele, strojnik, informatik, računalničar.

Osnovno šolo je obiskovala v Velenju, nato je bila 1952–56 dijakinja Prve gimnazije v Celju, po maturi pa se je vpisala na Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani, kjer je študirala angleški in nemški jezik s književnostjo. 1977 se je izpopolnjevala na Univerzi v Oxfordu. V času študija je delovala kot manekenka; 1960 je bila članica jugoslovanske manekenske odprave v Moskvo, Leningrad (St. Peterburg) in Rigo. Istega leta je postala ena prvih napovedovalk na Televiziji Ljubljana, kjer se je redno zaposlila 1965. Do 1988 je bila napovedovalka in voditeljica oddaj, nato je do upokojitve 1996 delala kot prevajalka na televizijskem prevajalskem oddelku.

Vodila je televizijske oddaje Od filma do filma, Mozaik kratkega filma, Dialogi o filmu in TV Kažipot, sodelovala je tudi pri izmenjavah s tujimi televizijskimi studii (Hamburg, vzhodni Berlin, Helsinki, Novosibirsk), kjer je nastopala v tujih jezikih. Povezovala je glasbene prireditve v Sloveniji in Jugoslaviji (jazz festivali, Slovenska popevka, Opatijski festival, glasbeni festival Zlata roža Portoroža, Kranjski festival športnega in turističnega filma), vodila modne revije, povezovala športne prireditve (predvsem v gimnastiki) in zborovske nastope (mdr. turnejo Mešanega pevskega zbora Slovenske matice po Švedski 1989). Prevedla je približno 3.500 celovečernih in poljudnoznanstvenih filmov (predvsem filme Alfreda Hitchcocka), nadaljevank in televizijskih oddaj.

1986 je prejela priznanje RTV Ljubljana za zasluge pri razvoju RTV.

Viri in literatura

Arhiv SBL, vprašalnik za NSBL (izpolnila hči Ana Polak Petrič, 14. 10. 2018).
Arhiv RTV Slovenija, osebna mapa.
Osebnosti, Ljubljana, 2008.
Stopar, Andrej: Čede, Jana (1937–2005). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1021770/#novi-slovenski-biografski-leksikon (19. junij 2024). Izvirna objava v: Novi Slovenski biografski leksikon: El. izd.. Ur. Petra Vide Ogrin, ur. redakcije Barbara Šterbenc Svetina Ljubljana, Znanstvenoraziskovalni center SAZU Slovenska akademija znanosti in umetnosti, 2013-2022.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine