Novi Slovenski biografski leksikon

CHLÁDEK BOHINJSKI, Josip (Josip Hladek Bohinjski), dirigent, skladatelj, glasbeni pedagog (r. 4. 2. 1879, grad Mokrice; u. 7. 2. 1940, Maribor).

Izobraževal se je na glasbeni šoli ljubljanske Glasbene matice (1889–98) in zasebno pri Franzu Leharju na Dunaju. Najprej je služboval na moškem učiteljišču v Arbanasih pri Zadru (1907–14) in bil dirigent Hrvaškega pevskega društva Zoranić v Zadru. Kot učitelj je v istem obdobju deloval tudi na t. i. Zoraničevi glasbeni šoli, ki je izobraževala v petju in instrumentih. Med prvo svetovno vojno je bil dirigent vojaške godbe v Sarajevu in tam z mobiliziranci ustanovil simfonični orkester, ki je prerasel v priznan ansambel. Z njim je izvajal simfonična dela evropskih mojstrov od romantike do sodobnosti, v sodelovanju s tamkajšnjim Moškim pevskim društvom pa obsežna vokalno-instrumentalna dela. Z delovanjem na orkestralnem področju je vplival na ustanovitev Sarajevske filharmonije (1923). Neposredni prednik tega prvega bosansko-hercegovskega profesionalnega ansambla je bil Kvartet Filharmoničnega združenja, ki so ga v glavnem sestavljali učitelji Oblasne muzičke škole v Sarajevu, violinista Josip Chládek Bohinjski in Josip Goldberg, violinist Jakov Sternberg, violončelist Beluš Jungić in pianist Klemens Menšik. Prvi koncert ansambla je bil aprila 1920 v kinu Imperial. V sezoni 1921/22 je bil dirigent in korepetitor sarajevskega Narodnega gledališča. Zanj je pisal medigre k dramskim predstavam, predvsem pa scensko glasbo k popularnim igram s petjem (Stevan Sremac: Zona Zamfirova; Boris Stanković: Koštana; Branislav Nušić in Stanislav Binički: Put oko sveta; Svetozar Ćorović: Zulumčar; Ilja Okrugić Sremac: Šokica). 1925 se je zaposlil na Glasbeni matici Maribor (1925–33), postal dirigent društvenega zbora in orkestra ter ravnatelj glasbene šole (od 1926), na kateri je poučeval violino. Z društvenimi ansambli je kot prvi v Mariboru izvajal obsežna dela evropske literature (npr. Joseph Haydn, oratorij Letni časi; Ludwig van Beethoven, 9. simfonija) in se proslavil kot izvrsten interpret. Z matičnim zborom je izvedel številne nastope in gostovanja, najodmevnejša je bila turneja po Švici in v Innsbrucku (1928), kjer so ga primerjali s švicarskim dirigentom Felixom Weingartnerjem. S slavnostnim koncertom ob deseti obletnici Glasbene matice Maribor (1929) je z dirigentskim delom prenehal in taktirko predal Vasiliju Mirku. 1927–29 je zaradi različnih pogledov na status društvene šole prišel v spor z vodstvom Matice, kar je sprožilo burno medijsko razpravo. Ravnatelj glasbene šole je ostal do 1933, ko se je umaknil iz javnega življenja. Kot skladatelj je ustvarjal v okviru romantičnega sloga. Mladostna dela so bila med prvo svetovno vojno izgubljena, kasneje so nastale komorne skladbe za violino in klavir, violončelo in klavir, trije godalni kvarteti, glasba h glasbeno-gledališkim predstavam ter ne nazadnje vokalno-instrumentalni deli Svečana melodrama za zbor in orkester (1922) ter Sokolska kantata (1924).

Viri in literatura

Muzička enciklopedija, II, Zagreb, 1974.
Hrvatski biografski leksikon, Zagreb, 1989.
Osebnosti, Ljubljana, 2008.
Josip Hladek - Bohinjski, Mariborski večernik Jutra, 13. 4. 1929.
Mariborska Glasbena Matica, Zbori, 5, 1929, št. 4, 17.
Konec konflikta Glasbena matica : Hladek-Bohinjski, Mariborski večernik Jutra, 23. 4. 1936.
Josip Lešić: »Hladek Bohinjski Josip«, Narodno pozorište Sarajevo 1921–1971, Sarajevo, 1971, 205.
Maruša Zupančič: Razvoj violinske pedagogike in šolstva na Slovenskem od začetka 19. stoletja do začetka druge svetovne vojne, Ljubljana, 2013.
Koter, Darja: Chládek Bohinjski, Josip (1879–1940). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1021440/#novi-slovenski-biografski-leksikon (27. maj 2024). Izvirna objava v: Novi Slovenski biografski leksikon: 4. zv.: C. Ur. Barbara Šterbenc Svetina et al. Ljubljana, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2022.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine