Novi Slovenski biografski leksikon

BAJT, Miro, prevajalec (r. 19. 6. 1950, Ljubljana). Oče Stane Bajt, uslužbenec, mati Pavla Bajt, r. Koblar. Brat Drago Bajt, prevajalec.

Otroštvo je preživel v Rovtah v Selški dolini, od 1965 živi v Ljubljani. Štiri razrede osnovne šole je obiskoval v Sv. Lenartu, peti razred v Škofji Loki, osemletko pa je končal v Sv. Lenartu. Po končani srednji Tehniški šoli za kemijsko, metalurško, rudarsko, lesno in papirno stroko je 1975–82 študiral na Visoki šoli za organizacijo dela v Kranju, 1969–71 je bil tehnolog v Alplesu v Železnikih. Kot organizator dela in analitik je bil 1971–81 zaposlen v Iskri, Biroju za industrijski inženiring, 1981–87 v Montažno servisni organizaciji v Ljubljani in 1987–94 v Iskri, Elektrozveze. Od 1994 je literarni prevajalec. Sam se je naučil španščine, italijanščine in portugalščine, prevaja tudi iz hrvaščine in srbščine. Za Radio Slovenija je prevedel več kot sto novel in pripovedk iz Latinske Amerike ter okoli deset radijskih iger, predvsem iz italijanščine. V osemdesetih letih 20. stoletja je za SAZU zbral narečno izrazje Selške doline in ga objavil v Loškem zborniku. Pisal je tudi pesmi, novele in znanstvenofantastične zgodbe, ki jih je objavljal v Mladih potih ter reviji Življenje in tehnika. Večina revijalnih prevodov je izšla v reviji Srce in oko.

Sodeloval je pri Slovenskem velikem leksikonu, za katerega je sestavil večino gesel za tujke, ter pri Splošnem religijskem leksikonu, za katerega je sestavil in priredil večino gesel iz katoliške zgodovine, pravoslavja, protestantizma, animističnih verovanj, budizma in islama.

Njegov prevod romana Abadon, pokončevalec argentinskega pisatelja Ernesta Sábata je bil 2010 nominiran za Sovretovo nagrado. Bil je tudi kandidat za nagrado esAsi, ki jo podeljuje špansko veleposlaništvo.

Dela

Prevodi

Camilo José Cela: Panj, Ljubljana, 1994.
Rubén Darío: Profana proza in druge pesmi, Ljubljana, 2001.
Carlos Fuentes: Levitev, Ljubljana, 2003.
Guillermo Cabrera Infante: Trije turobni tigri, Ljubljana, 2004.
Ernesto Sábato: Abadon, pokončevalec, Ljubljana, 2009.

Viri in literatura

Arhiv SBL, vprašalnik za NSBL.
Modrov zbornik : 23. prevajalski zbornik : bio-bibliografije članov DSKP : izbrani biografski podatki in izbirne bibliografije prevodov, Ljubljana, 1998.
Drago Bajt: Slovenski kdo je kdo, Ljubljana, 1999.
Jenšterle, Marko: Bajt, Miro (1950–). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1020700/#novi-slovenski-biografski-leksikon (1. junij 2023). Izvirna objava v: Novi Slovenski biografski leksikon: El. izd.. Ur. Petra Vide Ogrin, ur. redakcije Barbara Šterbenc Svetina Ljubljana, Znanstvenoraziskovalni center SAZU Slovenska akademija znanosti in umetnosti, 2013-2022.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine