Novi Slovenski biografski leksikon

Večji del otroštva je preživel v Ljubljani, kjer se je s športom seznanil v športnem klubu Ilirija. 1914–19 je z materjo živel v Varaždinu in Zagrebu, kjer se je od 1916 aktivno ukvarjal s sabljanjem in boksom. Ko je mati postala članica igralskega ansambla novoustanovljenega SNG Maribor, sta se 1919 preselila v Maribor, kjer se je takoj vključil v tamkajšnje športno življenje in se hitro uveljavil kot vsestranski športnik ter organizator. Obiskoval je državno trgovsko šolo, ki jo je končal 1922 in postal bančni uradnik. V nogometni ekipi 1. Slovenskega sportnega kluba (SSK) Maribor je 1919–29 igral v vlogi levega bočnega in zveznega igralca. Obenem je postal tudi cenjen nogometni sodnik. Za 1. SSK Maribor oz. »belo-črne« je nastopal tudi v drugih športnih panogah, zlasti v tenisu (tudi kot sodnik). 1929 je bil kandidat za jugoslovansko državno reprezentanco, ki se je pripravljala za nastop v Davisovem pokalu.

Med njegove najvidnejše dosežke športnega organiziranja v Mariboru sodi ustanovitev mladinske teniške šole mariborskega Branika (v sodelovanju s Srečkom Voglarjem Tedijem).

Bergant je bil po osvoboditvi vse do smrti sodelavec športne redakcije mariborskega dnevnika Večer, dopisoval pa je tudi v druge slovenske časnike.

Od Bergantove smrti prireja TK Branik spominski mednarodni teniški turnir za mlajše tekmovalne kategorije, in sicer mednarodni teniški Bergantov memorial.

Viri in literatura

  • Arhiv Igorja E. Berganta.
  • ES.
  • Osebnosti, Ljubljana, 2008.
  • Rajko Šugman: KUKI - Evgen Bergant, Ljubljana, 2008.
Giacomelli, Oto: Bergant, Evgen Emerik (1903–1962). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1017880/#novi-slovenski-biografski-leksikon (21. oktober 2019). Izvirna objava v: Novi Slovenski biografski leksikon: 2. zv. B-Bla. Ur. Barbara Šterbenc Svetina et al. Ljubljana, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2017.

Komentiraj posredujte nam vaš komentar ali predlog za izboljšavo vsebine