Novi Slovenski biografski leksikon

BERGANT, Evgen Emerik, športnik, športni organizator, novinar (r. 7. 8. 1903, Šentvid ob Glini / St. Veit an der Glan, Avstrija; u. 11. 11. 1962, Maribor). Oče neznan, mati Berta (Bertha) Bergant Bukšek, gledališka igralka. Očim Rudolf Bukšek, operni pevec, sinova Evgen Marcel Bergant, novinar in Boris Miran Bergant, novinar, vnuk Igor Evgen Bergant, novinar.

Večji del otroštva je preživel v Ljubljani, kjer se je s športom seznanil v športnem klubu Ilirija. 1914–19 je z materjo živel v Varaždinu in Zagrebu, kjer se je od 1916 aktivno ukvarjal s sabljanjem in boksom. Ko je mati postala članica igralskega ansambla novoustanovljenega SNG Maribor, sta se 1919 preselila v Maribor, kjer se je takoj vključil v tamkajšnje športno življenje in se hitro uveljavil kot vsestranski športnik ter organizator. Obiskoval je državno trgovsko šolo, ki jo je končal 1922 in postal bančni uradnik. V nogometni ekipi 1. Slovenskega sportnega kluba (SSK) Maribor je 1919–29 igral v vlogi levega bočnega in zveznega igralca. Obenem je postal tudi cenjen nogometni sodnik. Za 1. SSK Maribor oz. »belo-črne« je nastopal tudi v drugih športnih panogah, zlasti v tenisu (tudi kot sodnik). 1929 je bil kandidat za jugoslovansko državno reprezentanco, ki se je pripravljala za nastop v Davisovem pokalu.

Med njegove najvidnejše dosežke športnega organiziranja v Mariboru sodi ustanovitev mladinske teniške šole mariborskega Branika (v sodelovanju s Srečkom Voglarjem Tedijem).

Bergant je bil po osvoboditvi vse do smrti sodelavec športne redakcije mariborskega dnevnika Večer, dopisoval pa je tudi v druge slovenske časnike.

Od Bergantove smrti prireja TK Branik spominski mednarodni teniški turnir za mlajše tekmovalne kategorije, in sicer mednarodni teniški Bergantov memorial.

Viri in literatura

Arhiv Igorja E. Berganta.
ES.
Osebnosti, Ljubljana, 2008.
Rajko Šugman: KUKI - Evgen Bergant, Ljubljana, 2008.
Giacomelli, Oto: Bergant, Evgen Emerik (1903–1962). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1017880/#novi-slovenski-biografski-leksikon (15. april 2024). Izvirna objava v: Novi Slovenski biografski leksikon: 2. zv.: B-Bla. Ur. Barbara Šterbenc Svetina et al. Ljubljana, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2017.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine