Novi Slovenski biografski leksikon

BENEDETTI, Ksenija (rojstno ime Ksenija Mahne), vodja protokola Republike Slovenije (r. 7. 8. 1965, Koper). Oče Franc Mahne, inženir strojništva, mati Marija Mahne, r. Male, pedagoginja, osnovnošolska ravnateljica. Mož Boris Cavazza, igralec.

Maturirala je na koprski gimnaziji 1985, študij muzikologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani pa je končala 1990 z diplomsko nalogo »Zgodba« o »zgodbi«: Igor Stravinski : »Zgodba o vojaku« : analitična razčlenitev. Še isto leto se je zaposlila v Kulturnem in kongresnem centru v Portorožu (tri leta pozneje se je preimenoval v Kulturni, kongresni in promocijski center Avditorij Portorož). Tam je bila sedem let vodja kulturne dejavnosti. 1997 je zaključila podiplomski študij MBA na IECD-Poslovna šola Bled in se 1998 za dve leti zaposlila v podjetju Metropol group, d. d., kot vodja protokola. 1999 je pridobila diplomo ljubljanske London School of Public Relations in nato 2000 nastopila delovno mesto šefinje protokola pri protokolu Vlade RS.

V času vodenja državnega protokola je skrbela in soustvarila potek slovesnosti ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo 2004, ob obiskih predstavnikov evropskih kraljevin, srečanju Bush-Putin (2001), sodelovala je pri pripravi Kodeksa in priročnika ceremonialov v Protokolu Republike Slovenije. 2004–09 in od 2013 je podpredsednica Koordinacijskega odbora za državne proslave Vlade RS. V času pred in po slovenskem predsedovanju Svetu EU, od januarja do julija 2008, je bila vodja pododbora za logistiko za izvedbo predsedovanja Slovenije Svetu EU. Bila je tudi članica žirije za protokolarne nagrade madridske Mednarodne šole protokola. Velja za strokovnjakinjo na svojem področju, ki je na vodstvenih pozicijah spremljala politične voditelje iz različnih političnih strank, svetovala je tako predsednikom RS kot predsednikom in predsednici Vlade RS.

Dela

Protokol, simfonija forme, Ljubljana, 2008, 2009 (dopolnjena izdaja).
Lobiranje je vroče : komuniciranje z vplivnimi javnostmi za menedžerje, Maribor, 2006, 2013 (soavtorja Božidar Novak in Darja Gabrovšek Homšak, e-knjiga).
Poslovni protokol : strokovno gradivo, Ljubljana, 2005.

Viri in literatura

Arhiv SBL, vprašalnik za NSBL.
Ksenija Benedetti – intervju, Ona plus, november 2013.
Božič, Kristina: Benedetti, Ksenija (1965–). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1017580/#novi-slovenski-biografski-leksikon (12. junij 2024). Izvirna objava v: Novi Slovenski biografski leksikon: El. izd.. Ur. Petra Vide Ogrin, ur. redakcije Barbara Šterbenc Svetina Ljubljana, Znanstvenoraziskovalni center SAZU Slovenska akademija znanosti in umetnosti, 2013-2022.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine