Primorski slovenski biografski leksikon

Kjuder Oskar, dirigent, organizator, skladatelj, r. 5. avg. 1925 v Lonjerju pri Trstu, kjer živi. Oče Ivan Marija, zidar, mati Frančiška Maver, kmetica. Osn. š. na Katinari. Po osemletki ga starši usmerijo v mizarsko obrt, obenem se vpiše na konservatorij, kjer študira violino. Med vojno ga it. oblast internira v notranjost It. in vključi v kazenske bataljone. Po it. premirju je član vodstva OF, zadolžen za ljudsko prosveto, stopi v 1. prekomorsko brigado NOV, ki odpluje v Jslo., in se vključi v 13. proletarsko brigado Rade Končar. Po desantu na Drvar 1944 K. težko zboli in ga prepeljejo v partiz. bolnišnico v Bari. Po ozdravitvi ga vključijo v zbor jsle. armade S. Kosovel, ki ga vodi primor. rojak Rado Simoniti. Ta ga prvi uvaja v umetnost dirigiranja. K. je v zboru pevec, harmonikar in občasni dirigent. Po vojni se vpiše na Akademijo za glasbo in si izbere za glavna predmeta violino in dirigiranje. Pri Akademiji študira tudi gimnazijo. Med študijem ustanovi in štiri leta (1949–53) vodi študentski simf. orkester I. Cankar. Med 1945–49 je vodja scenske glasbe v Drami SNG v Lj. in med 1945–48 v Operi. Za SSG v Trstu dirigira tri operete: Planinska roža, Čardaška kneginja in Boccaccio in med 1948–66 oskrbi glasbo za sedem del kot dirigent, violinist, harmonikar in skladatelj. K. je dirigiral orkestre: ork. GlasbM (1953–78), ork. Miramar iz Trsta (1968–72) ter občasno ork. Slov. filh., ork. mesta Dubrovnik, ork. Trž. filh., simf. ork. RTV Lj., pihalni ork. ljudske milice, simf. ork. Akad. za glasbo. Vodil je zbore: Lonjer-Katinara, Slavko Škamperle, Igo Gruden, mlad. zbor GlasbM, Slovenec iz Boršta, Jacobus Gallus, Primorec, Srečko Kosovel, združene pevske zbore Primorske, Lipa, Mariani in Rašan v Pulju. 1972 je ustanovil TPPZ P. Tomažič. Kot harmonikar je nastopil v prvem slov. filmu Na svoji zemlji. Med 1971–77 je večkrat nastopil v sklopu tržaškega Folklornega tria. Skladbe: Spomin za bariton in simf. ork., Program za meš. zbor, solo in ork., Kolo za mlad. in moški zbor, solo in ork., kantata Kontovel za solo, zbor in ork., Fantazija za simf. ork., Slavospev prvi in drugi prekomorski brigadi za ork. in zbor. Priznanja: Orden za zasluge za narod s srebrnim vencem 1. in 2. stopnje; nosilec priznanja OF slov. naroda za kult. delovanje v času NOB in po vojni med trž. Slovenci, še posebej za ohranjevanje in širjenje bratstva med narodi in mednarodne partizanske pesmi; tri prve nagrade na tekmovanjih v Italiji z ork. Miramar; bronasto, srebrno in zlato Gallusovo odličje; nosilec Gallusove plakete za dolgoletno vodenje ork. GlasbM in kult. dejavnosti v zamejstvu.

Prim.: PDk, Delo(Lj.), Delo(Trst), Ned. dnevnik, Picc, LdP, Dubrovački vjesnik, Svijet, Patria, Unità, Dan, Rinascita, Borec, M(Trst), Galeb, 4. julij; brošure: Taboriščna čitanka (Gravina 1944); Trž. part. pev. zbor, 1973; Trž. part. pev. zbor 1974; Trž. part. pev. zbor, 1977; Ork. GlasbM-Trst, 1953–1973; osebni podatki.

Har.

Harej, Zorko: Kjuder, Oskar (1925–2012). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1014210/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (12. april 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 8. snopič Kacin - Križnar, 2. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1982.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine