Primorski slovenski biografski leksikon

Ivančič Avgust, glasbenik, r. 25. jul. 1898 v Trstu, u. 15. apr. 1944 v Lj. Oče Anton, železničar, je ob veliki stavki izgubil službo, mati Karolina Vovk. I. je obiskoval osn. š. in gimn. v Trstu in začel študij violine v Vramovem glasbenem liceju. Dokončal je glasb. akad. v Bologni. Poučeval je violino na GM in igral v orkestru GM. Po požigu Nar. doma je poučeval doma na Greti. Igral je tudi violo v godalnem kvartetu, ki so ga sestavljali še Franc Gulič, J. Merkù in L. Zorzini. Bil je stalni violist v orkestru gledališča Verdi v Trstu. Po nastopu faš. je bil večkrat priprt in ni mogel redno opravljati svojega dela v opernem gledališču. 1929 seje z ženo in sinom Stojanom (r. 1926), ki je med drugo vojno padel v partizanih, izselil v Lj. Tu je nastopil službo violista v orkestru lj. Opere. Poučeval je violino na GM, igral v Simf. orkestru in v orkestru GM ter v manjših godalnih zasedbah. V tem času se je veliko posvečal izdelovanju godal, predvsem viol. Bil je tudi fotoamater in je sodeloval na številnih razstavah. Med okupacijo Lj. se je aktivno vključil v OF.

Prim.: Podatki sina Igorja Ivančiča; podatki Josipa Merkuja; V. Vrabec, GM v desetletju 1918–1928, JKol 1966; L. Turk, Pozabljeni violist z Grete, PDk 12. maja 1987 s slikami.

ldt

Debeljak Turk, Lida: Ivančič, Avgust (1898–1944). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1012430/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (8. december 2023). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 19. snopič Dodatek B - L, 4. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1993.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine