Primorski slovenski biografski leksikon

Hrovatin Lucija roj. Kalc, prosvetna delavka, r. 11. dec. 1908 v Trebčah pri Trstu, živi na Opčinah pri Tr., kamor se je družina preselila po prvi svet. vojni. Oče Anton je bil stražar mestne varnosti in trgovec z gorivom, mati Ana Možina. Dovršila je Ciril-Metodovo meščansko in dvorazredno trgovsko š. v Tr. in se nato zaposlila v lekarni na Opčinah. Nekaj dni po ustrelitvi bazoviških junakov (6. sept. 1936) so jo odpustili iz službe, ker je v lekarni jokala po Ferdu Bidovcu, ki je bil njen sošolec. Poročila se je z dr. Serafom Hrovatinom, ki pa zaradi fašizma ni mogel delovati v Tr., zato se je družina preselila v Casarso v Furlaniji. Po zadnji vojni se je vrnila na Opčine. H. je začela kot dijakinja 1923 sodelovati pri mladinskem društvu Prosveta na Opčinah kot šepetalka. Sodelovala je že pri prvih igrah, ki jih je openska igralska družina postavila na oder, kot so: Petrčkove poslednje sanje, V kraljestvu palčkov, Miklova Zala idr. (opis tega in poznejšega prosvetnega dela je v knjigi Vas, ljudje in čas. Zgodovina Opčin, 212–31). Po vrnitvi 1945 se je pridružila PD Opčine, ki se je 1967 združilo s PD Andrej Čok in si nadelo ime PD Tabor. V društvu je odbornica in skrbi za dramsko delovanje in klasični balet ter se vneto zavzema za društveni razvoj na vseh poljih njegovega delovanja. Od 1978 skrbi za otroško folklorno skupino. Sodelovala je pri sestavi knjige Vas, ljudje in čas. Zgodovina Opčin (Tr. 1975), in sicer pri poglavjih Prosvetna dejavnost ter Šport in športno udejstvovanje. Za svoje delo je dobila več priznanj.

Prim.: Os. podatki; A. Rustja, Petrčkove sanje, Dan II, 1972, št. 2–3, 25–7; Vas, ljudje in čas. Zgod. Opčin, Tr. 1975, 5 (skupinska si.), 225, 229; Mir. Kapelj, življenjski jubilej gospe Lucije Hrovatin, roj. Kalc, PDk 10. dec. 1978 s sl.; L. H., Gosp 15. dec. 1978.

Jem.

Jevnikar, Martin: Hrovatin, Lucija. Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1011990/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (28. september 2021). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 7. snopič Hafner - Juvančič, 1. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1981.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine