Primorski slovenski biografski leksikon

Fabris Franc, pevovodja, r. 6. apr. 1885 pri Sv. Ani v Trstu, tam tudi u. 16. febr. 1962; oče Mihael, zidar, mati Marija Vecchiet. Osn. š. je dovrši v Trstu. Kot naravno bister fant si je potem veliko pomagal sam, zlasti kot vojak na Dunaju, kjer je študiral tudi na konservatoriju. Zaposlen je bil v trž. občinski davčni izterjevalnici, kjer je bil podpreds. Slovel je kot nadarjen, vesten in natančen zborovodja; od blizu in daleč so prosili za njegovo pomoč. Hodil je učit zbore v Škofije, Plavje, Mačkolje in Nabrežino. Najbolj pa je bil uspešen pri zborih Slava na Kolonkovcu ter Velesila v Skednju. Tu je bil tudi orglar in za velike praznike, kadar je nastopal orkester, tudi dirigent. Bil je urejen in požrtvovalen delavec in zaveden Slovenec, občutljiv za vse oblike slovenske kulture in tradicije. Bil je odbornik trž. SDZ od njene ustanovitve in več let odbornik Slov. prosvetne matice v Trstu.

Prim.: Demokr. 1. marca 1962; KatG 22. febr. 1962; žpk arh. Škedenj; podatki Hermenegilda Šušlja; Čitalnica v Škednju, Trst 1968, 42, 44 s sl.

Har.

Harej, Zorko: Fabris, Franc (1885–1962). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1008480/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (15. april 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 4. snopič Čotar - Fogar, 1. knjiga. Uredniški odbor Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1977.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine