Primorski slovenski biografski leksikon

Devide Patrizia, slikarka, r. 12. jul. 1955 v Tržiču ob Soči (Monfalcone). Oče Francesco, avtoprevoznik, mati Ana Butkovič, gospodinja. Osn. in niž. sred. š. je opravila v Tržiču, it. klas. licej v Trstu. Doktorirala je 1981 na Fak. za leposl. vede v Trstu. Obiskovala je tudi oddelek za grafiko na ALU. v Lj. in tam 1982 diplomirala. Sledila je tudi nasvetom prof. slikarja Avg. Černigoja (gl. čl.). Poučuje it. na slov. sred. šoli na Proseku (Trst). – Začela je z grafiko, a jo je postopoma opustila za pastele in abstraktno slikanje. Prvo samostojno razstavo je imela v občinski gal. »Alle antiche mura« v Tržiču 1983, druge pa v Gor., Ajdovščini in zadnjo 1990 v Trstu. Skupinskih razstav je imela precej v It., Švici, Sji, Zgbu in Bgdu. Zadnja je bila konec marca 1992 v Ronkah skupaj z drugimi slov. umetniki z Laškega. – V zadnji ustvarjalni dobi »slikarki namreč ne gre za metafizično abstraktnost, pač pa zato, da razvija v teh barvnih poljanah podobo notranjega zaznavanja in preobražanja« (M. Rener). V njenih pastelih opazimo breztelesne forme, ki lebdijo v ozračju, to je mehko in seveda plod ustvarjalkine fantazije.

Prim.: Osebni podatki; Vabilo k otvoritvi razstave v Tržiču ob Soči, sept. 1983; knjiga II rischio della pittura, Centro di iniziative culturali PN dežele F-JK 1985; Katalog Gruppo 78 Casa Veneta Muggia 1987; Katalog Pilonove gal. v Ajdovščini, jun. 1990; časopisno poročilo o tečaju za slikarje v Svečah (Avstr.); članki v PDk, Picc, MessV, NL in KatG ob razstavah, zlasti ob zadnji mar. 1992.

Mučič

Mučič, Karlo: Devide, Patrizia (1955–). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1008130/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (28. oktober 2021). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 19. snopič Dodatek B - L, 4. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1993.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine