Primorski slovenski biografski leksikon

Drol (Drolli) Anton, beneški duhovnik in ljudski pesnik, r. 8. jan. 1808 v Škrutovem v župniji Sv. Lenart, u. pt. 27. sept. 1888. Oče Mihael, kmet, mati Lucija Podreka. Njegovi predniki so v 17. stol. prišli iz Goriških Brd v Benečijo. Družini so po domače pravili »Lampertovi«. Mati Lucija je bila v sorodstvu s Petrom Podreko, kpl. pri Sv. Lenartu, ki je uspešno vodil tamkajšnji pevski zbor. (Ta Peter Podreka je različen od soimenjaka Petra Podreka, pesnika iz Špetra.) Bil je več časa za kpl. in učitelja v Kravarju. Tudi kot upokojenec v Škrutovem je še poučeval. Bil je narodno zaveden in je slovel kot ljudski pesnik. Več njegovih pesmi je bilo uglasbenih, udomačile so se zlasti v rodnem Št. Lenartu, kjer jih še zdaj prepevajo. Posvetna pesem Slavič, ponočni tičac, in novomašniška N. N. preljubi, novožegnani mašnik, ti si dosegu oblast veliko od Boga, ki jo je D. leta 1877 posvetil novomašniku Petru Černotu, sta kar ponarodeli, kajti tudi glasbeni kompoziciji sta prav posrečeni. Bil je dober prijatelj prvega beneško-slovenskega pesnika žpk Petra Podreke. Hkrati sta se navduševala za literarno ustvarjanje v književni slovenščini.

Prim.: Žpk arhiv v Sv. Lenartu; ljudsko izročilo in spomini starejših ljudi; H. Špekonja [dr. Metod Turnšek], Rod za mejo, 52; A. Cracina, A ricordo della I. messa di D. Paolo Caucig, 1958 (tu je pesem novomašniku P. Černoti ovjavljena v celoti); brošura A. Cracine o novomašniku Lovrencu Kavčiču, Gorica 1966, 2 (tu ponatisnjeni dve kitici iste novomašniške pesmi).

B. Z.

Zuanella, Božo: Drol, Anton (1808–1888). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1007830/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (27. februar 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 4. snopič Čotar - Fogar, 1. knjiga. Uredniški odbor Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1977.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine