Novi Slovenski biografski leksikon

DOLENC GOLLMAYER, Viktorija Milena (rojstno ime Viktorija Milena Dolenc; Viktorija Milena Dolenc-Gollmayer, Viktorija Milena Dolini), mezzosopranistka, operna pevka, pevska pedagoginja (r. 25. 5. 1876, Gorica, Italija; u. 4. 2. 1949, Gorica, Italija). Oče Viktor Dolenc, trgovec, politik, mati Elizabeta Dolenc, r. Lovisoni.

Mladost je preživljala v času, ko je cvetelo politično in kulturno življenje na Goriškem. Kot izjemno nadarjena se je tri leta šolala na višji glasbeni šoli v Gorici. Kmalu po zaključenem šolanju so se ji odprla vrata na velike italijanske in druge operne odre. Z italijanskimi opernimi pevci je na prelomu 19. in 20. stoletja pela na glasbeni turneji po Rusiji; nastopila je v Varšavi, Sankt Peterburgu, Kijevu, Odesi v Kavkaziji, Tiflisu idr. Med drugim je nastopala v Benetkah, milanski Scali, dunajski operi, v San Carlu v Neaplju, prav tako je sodelovala na številnih turnejah na Nizozemskem in v Buenos Airesu. Po prvi svetovni vojni se je vrnila v rodno Gorico in tam odprla glasbeno šolo, ki so jo obiskovali Slovenci, Italijani in celo tujci iz Amerike. Med njenimi učenci zasledimo Jožka Bratuža, Lojzeta Šimenca, Venceslava Gorjana in vrsto drugih.

Nastopala je predvsem v klasičnih operah. Med njenimi najuspešnejšimi kreacijami vlog sta Azucena (Giuseppe Verdi: Trubadur) in Carmen v istoimenski operi Georgesa Bizeta.

Viri in literatura

PSBL.
Osebnosti, Ljubljana, 2008.
NN: Iz Julijske krajine, Slovenec, 15. 1. 1941.
Bohak Adam, Tina: Dolenc Gollmayer, Viktorija Milena (1876–1949). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1007510/#novi-slovenski-biografski-leksikon (14. junij 2024). Izvirna objava v: Novi Slovenski biografski leksikon: El. izd.. Ur. Petra Vide Ogrin, ur. redakcije Barbara Šterbenc Svetina Ljubljana, Znanstvenoraziskovalni center SAZU Slovenska akademija znanosti in umetnosti, 2013-2022.

Primorski slovenski biografski leksikon

Dolenc-Gollmayer Viktorija Milena, operna pevka, r. 25. maja 1876 v Gor. (Placuta) in tu u. 4. febr. 1949. Oče Viktor, trgovec, z Razdrtega, mati Elizabeta Lovisoni iz Cervignana. Mladost je preživljala v dobi, ko je cvetelo politično in kulturno življenje na Goriškem. Ker je bila glasbeno izredno nadarjena, se je tri leta šolala na višji glasbeni šoli. Nato so se ji odprla vrata na velike it. odre (Benetke, Milan). Od tu je šla v okviru it. pevcev na glasbeno turnejo po Rusiji in tako pela v Varšavi, Kijevu, Peterburgu, Odesi v Kavkaziji, Tiflisu itd. Nastopala je predvsem v klasičnih operah, predvsem Trubadurju, kjer je slovela kot nedosegljiva Carmen. Pela je potem še v San Carlu v Neaplju in v milanski Scali, obenem pa opravila še vrsto turnej, ki so jo vodile po Holandiji, v dunajsko Opero in preko morja v Buenos Aires. Po prvi svet. vojni se je vrnila v rodno Gorico, kjer je imela že velike otroke. Tu je odprla glasbeno šolo, ki so jo obiskovali Slovenci, Italijani in celo tujci iz Amerike, do koder je prodrl glas o njej. Med njenimi učenci so bili Jožko Bratuž, Lojze Šimenc in vrsta drugih, ki so se potem uveljavili v jsl. glasbenem življenju. Na gor. anagrafskem uradu je vpisana pod priimkom Dolini.

Prim.: krstne matice; Znamenita Goričanka, Soča 1949, 86, 3.

Brj.

Brecelj, Marijan: Dolenc Gollmayer, Viktorija Milena (1876–1949). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1007510/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (14. junij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 4. snopič Čotar - Fogar, 1. knjiga. Uredniški odbor Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1977.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine