Primorski slovenski biografski leksikon

Čok Karel, društveni delavec, posestnik, r. 3. maja 1880 v Lonjerju pri Trstu, u. 8. aprila 1974 v Lonjerju. Oče Andrej, gostilničar; mati Jožefa Hrovatin, zasebnica; brat dr. Ivana Marije Č. Č. se je že kot mladenič živahno udejstvoval v slov. narodnem življenju pred prvo svet. vojno. V moški dobi je prevzel domačijo z znano gostilno. Bil je viden član in odbornik mnogih društev; v njegovi hiši so se zbirali slov. politični in kulturni delavci. Zaradi tega in posebno še zaradi brata dr. Ivana Marije so ga fašistične oblasti med obema vojnama preganjale in je bil z vso družino konfiniran. Č. je bil 1908 soustanovitelj »Prvega tržaškega društva gramoznikov v Lonjerju«, ki se je razvilo v pravo podjetje za lomljenje in drobljenje apnenca v kamnolomu nad vasjo. Podjetje je – razen med prvo svet. vojno – uspešno poslovalo do druge svet. vojne. Č. je bil nekaj let predsednik in nato blagajnik domače »Zavarovalnice za govejo živino«, ki je delovala od 1908 do druge svet. vojne. Prva leta po prvi svet. vojni je bil odbornik »Tržaške kmetijske družbe«, katero so 1929 fašistične oblasti razpustile.

Prim.: Karel Čok osemdesetletnik, Demokr. 15. maja 1960; Andrej Čok, Lonjer skozi stoletja, JKol 1975, 178–195; osebne informacije.

B. S.

Sancin, Boris: Čok, Karel (1880–1974). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1006610/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (24. maj 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 3. snopič Bor - Čopič, 1. knjiga. Uredniški odbor Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1976.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine