Primorski slovenski biografski leksikon

Ciccarelli Antonio (s partizanskim imenom Anton) zdravnik, general it. vojske, slov. partizan, r. 6. jul. 1914 v Novari, živi v Giuglianu (Neapelj). Osn. in sred. š. je obiskoval v Gor. Po upokojitvi očeta, ki je delal kot načelnik železniške postaje v Gor., se je preselil v Neapelj. Tu je končal vojaški klas. licej in diplomiral na Medic. fak. Po študiju je bil takoj vpoklican v vojsko, 1941 je kot poročnik in zdravnik sodeloval na albansko-grški fronti, avg. 1942 je bil premeščen na Kreto. Kmalu je prešel v aviacijo in 1. mar. 1943 postal vodja zdravstvene službe na gor. letališču. Po kapitulaciji It. 1943 se je priključil slov. partizanom, prve ranjence pa je zdravil že med gor. fronto. Tu je spoznal partiz. zdravnika dr. Aleksandra Galo - Petra in se vključil v njegovo bolnišnico na Vogrskem. Iz Trnovskega gozda se je preselil v Čekovnik blizu Idrije, kjer je dr. Gala ustanovil bolnišnico, pozneje bolj znana kot SVPB »Pavla«. Tu je ostal vse do prihoda dr. Pavle Jerina, ki je prevzela vodstvo bolnišnice, sam pa je odšel na oddelek bolnišnice »Pavle« v Jagršče. Od 1. apr. 1944 do 19. jan. 1945 je vodil odredni bolnišnici na Gorenjskem SVPB »Pokljuka« in SVPB »Stol«, ki sta bili nekaj časa pod upravo Partiz. bolnišnice »Franja«. Od 20. jan. 1945 do konca druge svet. vojne pa je bil vodja sanitetne službe v diviziji Garibaldi Natisone (v okviru IX. korpusa). Po demobilizaciji iz partiz. vojske se je vključil v prenovljeno it. vojsko in dosegel čin generalporočnika ter postal načelnik sanitete it. vojnega letalstva. Po upokojitvi je nekajkrat obiskal Sjo.

Prim.: J. Bavdaž – A. Štucin, Vsi trije so se imenovali Antonio, Glasilo tovarne ETA Cerkno, št. 10–12, 1979; I. Gabrijelčič, Slovenija je njegova druga domovina, TV 15, 6. mar. 1980.

Bevk

Bevk, Samo: Ciccarelli, Antonio (1914–1998). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1005920/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (17. julij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 19. snopič Dodatek B - L, 4. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1993.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine