Primorski slovenski biografski leksikon

Brovč Mirko, tigrovec, r. 10. febr. 1914 v Koritnici (Grahovo), živi tam. Oče Ivan, kovač, mati Kristina Wolf, gospodinja. Šolo je obiskoval v dom. kraju. V letih 1928–29 je bil vajenec v delavnici H. Frančeškina v Gor. in so ga jun. 1930 pred prvim trž. procesom zasliševali. To ga je bremenilo tudi na drugem trž. procesu. V zgodnjih letih 1930 je bil povezan predvsem s S. Kosom in razpečeval literaturo, ki jo je dobival od I. Šorlija. V tigrovsko organizacijo je stopil 1934 po posredovanju S. Kosa. Udeležil se je sestankov z Zelenom in Kravanjo. V skupinah 2 ali 3 ljudi je prenašal ileg. tisk, orožje in razstrelivo iz Poljane in Bohinja v Rut. Po Ivančičevem naročilu je nesel razstrelivo F. Kavsu v Čezsočo. Ker so imeli doma trgovino in gostilno, je B. lahko to opravil. Nesel je kovček do Sv. Lucije z vlakom, potem z avtobusom do Bovca. Leto za tem je bil izžreban, da nese rad. oddajnik do Gor., kjer ga je čakal študent Drago Štoka (Hauda). Spoznala sta se po planiki, ki jo je imel B. v gumbnici, in po geslu Soča-Trst. Za tigrovsko gibanje je B. pridobil 4 nove člane. Aretiran je bil okt. 1940 in dec. 1941 na drugem trž. procesu obsojen na 30 let kazni. Kot z vsemi preprostimi fanti, ki so jih imenovali teroriste, so tudi z njim zelo grobo postopali. Kazen je prestajal v Castelfranco Emilia, kjer se je vključil v komunistično skupino zapornikov. Izpuščen je bil 18. febr. 1944. Po raznih dogodivščinah se je vrnil domov in se povezal z OF. Skrito orožje je izročil partizanom. Deloval je kot referent za finance in agitacijo, potem je bil komisar bataljona v Gradnikovi brigadi.

Prim.: Ustno pričevanje M. Brovča; Dj. Planjavec, Prižgali so iskro upora proti fašizmu, PDk 30. nov. 1971; T. Rutar, TolmZb 1975; V. Vremec, P. Tomažič in drugi trž. proces; Ob 50. letnici drugega trž. procesa, RAITrstA dec. 1991–avg. 1992.

ldt

Debeljak Turk, Lida: Brovč, Mirko (1914–1998). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1004800/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (22. februar 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 19. snopič Dodatek B - L, 4. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1993.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine