Primorski slovenski biografski leksikon

Baretto Maks (Benedikt, Jožef), pevovodja in organist, r. 17. febr. 1879 na Vrdeli (Sv. Ivan) pri Trstu, tam tudi u. 17. maja 1947. Oče Anton, zidar, mati Tončka Godina, gospodinja, občasno tudi perica. Osn. in strok. š. je dovršil v Trstu. Bil je naravno nadarjen za glasbo in petje, razvil se je kot samouk. Zahajal je v tamkajšnji Narodni in Marijin dom in poslušal domače veljake: Suban, Udoviči, Negode, Trobec, Žerjali idr., duhovnike: trije bratje Sila, Božo Milanovič, Anton Čok, Virgil Šček idr. Cenili so ga tudi tržaški narodnjaki okrog Edinosti, rad je zahajal v trž. Narodni dom in ustanove v njem (Glasbena matica idr.). Imel je veliko prijateljev, saj je izhajal iz družine, ki je imela obilo sorodstva. Zanimal se je za razvoj kršč. in slov. narodnega življenja pri Sv. Ivanu in v okolici. Pravijo, da je osebno po domovih zbiral in preizkušal najboljše pevke in pevce, da je imel čim popolnejši cerkveni pevski zbor. Slovel je kot nadarjen, vesten in natančen pevovodja (predvsem v intonaciji). Od konca prve svetovne vojne, zlasti pa med faš. (1918 (1929) – 1943) so od blizu in daleč prosili za njegovo pomoč in jo vedno dobili. – Zaposlen je bil pri telef. družbi TELVE (danes SIP), kjer je služboval nad 50 let. Na velikem slavju, ki so mu ga priredili svetoivan. Slov. ob 50-letnici orglarskega in pevov. delovanja, je prejel v dar od domače Marijine družbe tudi zlato uro. Prireditev je bila v starem Maru inem domu v ul. delle Cave, kpl. Peter Šorli pa je povabil tudi predstavnike tržaških demokratov (dr. J. Abram, dr. J. Agneletto, dr. Peter Udovič), organizacijo slavja pa je vodila dolgoletna preds. Maru ine družbe Marija Lenardon, roj. Udovič. Kolegi in prebivalci Sv. Ivana so mu priredili tudi slavje ob 30-letnici službovanja pri TELVE. Slavljencu je nazdravil tudi ravn. TELVE in bodoči trž. župan Gianni Bartoli. – Med drugo svet. vojno in nekaj časa po njej je vodil pev. zbore na Kontovelu, v Lonjerju in še kje. Za velike cerkv. praznike je prosil za pomoč še druge nadarjene glasbenike. Dolga leta je ob njegovemu dirigiranju v cerkvi orglala prof. Marica Zupančič, ki je potem mnogo let uspešno vodila svetoivanski cerkv. pev. zbor. B. je bil urejen in požrtvovalen cerkv. in narodni delavec, zaveden Slov., občutljiv za vse oblike slov. kulture in tradicij. Na grobu pri Sv. Ani je imel poleg not, izklesanih v kamnu, tudi napis iz priljubljene pesmi Gozdič je že zelen.

Prim.: Žpk. arhiv pri Sv. Ivanu (Trst); pripovedovali: prof. Marica Zupančič, Al. Udovič, Just Lavrenčič, članice Mar. družbe pri Sv. Ivanu.

M. Udovič

Udovič, Marko: Baretto, Maks (1879–1947). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1003750/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (10. julij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 18. snopič Tič-Žvanut in Dodatek A - B, 4. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1992.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine