Primorski slovenski biografski leksikon

Birtič Anton, pevec narodno-zabavne glasbe in pesnik, skladatelj, r. 26. maja 1924 v Mečani(h) (Mezzana) v Nadiški dolini. Osn. š. v Petjágu in Tarčetu, glasbo v Čedadu in Lj., kjer je tudi maturiral. Med vojno je bil v partizanih. Prve skladbe je napisal, ko je študiral v Čedadu glasbo. Leta 1952 je v Lj. ustanovil ansambel Beneški fantje. Uglasbil je celo vrsto beneških pesmi, svojih izvirnih in drugih avtorjev. Prosvetno društvo »Ivan Trinko« v Čedadu je 1966 izdalo pesniško zbirko Oj, božime, slovenske beneške narodne, Birtičeve in druge pesmi, ki jih je zbral in uredil B. V knjigo je vključil: 66 narodnih pesmi, štiri pesmi Petra Podreke, pet pesmi Ivana Trinka, 42 svojih lastnih, deset pesmi Izidora Predana ter štiri pesmi Valentina Birtiča-Zdravka, kakor tudi 4 pesmi ostalih članov ansambla. Prav tako je zbor posnel nekaj plošč. Ustanovil je glasbeno zbirko Beneška Slovenija poje in igra (1971) in jo tudi ureja. Veliko je tudi snemal za radio in TV. Po rojstnem kraju si je privzel stalni vzdevek Mečánac. Leta 1974 je ustanovili pevski zbor »Nediški puobje« in zbor harmonikarjev iz Benečije.

Prim.: Na zavihku knjige Oj, božime (s sl.); Beneška Slovenija poje in igra; Cantii e melodie della Silavia friulana, 1. (s sl.); NL 1972, 896 (22. 6.), 3.

Brj.

Brecelj, Marijan: Birtič, Anton (1924–2009). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1002310/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (24. februar 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 2. snopič Bartol - Bor, 1. knjiga. Uredniški odbor Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1975.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine