Primorski slovenski biografski leksikon

Batagelj Tone, pesnik, r. 27. dec. 1894 v Šturijah (danes del Ajdovščine) . (op. ur.: , u. 18. dec ). Oče Frančišek je bil tovarniški mizar, mati Jožefa roj. Bratina pa šivilja. Očeta je kmalu izgubil in vsa skrb za družino prešla na materina ramena. Osn. 4. r. š. v Šturijah. Za učitelja je imel mladinskega pesnika Andreja Perneta. Ta mu je vzbudil ljubezen do poezije in do narave. Nagovoril je starše, da so ga dali – po priporočilu domačega župnika Janeza Kramarja – v Alojzijevišče. V Gorici sta ste našla z Marijem Kogojem, oba navdušena za poezijo in glasbo. Bili so tu še: Anton Gojmir Kos, Stane Kosovel, Dolfe Ivančič, France Bevk. Gimn. v Gor. je zapustil zaradi manjšega konflikta s katehetom; nadaljeval jo je v Lj. ter maturiral 1914. Že v Gor. je bil član Preporoda. Bil vpoklican med 1. svet. vojno, nato na ruski fronti, kjer je med ofenzivo Brusilova prebegnil k Rusom. Tu se je pridružil jug. dobrovoljski diviziji, prišel na solunsko fronto; še prej pa je bil obsojen od avstrijskega vrhovnega vojaškega sodišča na smrt na vešalih. Po končani vojni je želel študirati medicino. Bil je v službi pokrajinske vlade za Dalmacijo v Splitu, kasneje diplomiral na zgb. pravni fakulteti. Nekaj časa deloval kot pomočnik obmejnega komisarja na Jesenicah. V trž. procesu 1929–30 obsojen v odsotnosti. Zato doživel več premestitev (Ljubljana, Sarajevo, Novi Sad, Beograd). Zajet od ustašev aprila 1941 je bil poslan v taborišča (Annaburg in Nürnberg, Strassburg, Berkenbrügge, Alexisdorf, Fallingbostel). Po vojni se je preselil v Opatijo. Pesmi je začel objavljati v A (1910; pesem Detetu), nadaljeval v DP, Zori, Mnt. Po zbližanju z Župančičem se je oglasil v Slovanu. V ruskem obdobju je mnogo ustvarjal, vendar je dva zvezka pesmi izgubil ob prodoru Avstrijcev v Odeso. Po prvi vojni objavljal v LZ, M, Novem rodu, JAlm, ŽS, NR, po drugi pa v Razgl., Cicibanu, Tovarišu. Njegova pesem je predvsem ljubezenske narave. Pisal je tudi krajšo prozo (basni).

Prim.: Bibliografijo vseh pesmi do druge svet. vojne glej v Bibliografija rasprava, članaka i književnih radova, IV, Zgb 1959, 275; L(ino) Legiša, Anton Batagelj, Bori I, 1955, 277–8; v knjigi: Slovenske basni, Lj. 1967, str. 77–80; Marijan Brecelj, A. B., Ajdovski tekstilec 1971, 1, 7–8; Leksikon pisaca Jugoslavije I, 1972, 175–6 (s sl.).

Brj.

Brecelj, Marijan: Batagelj, Tone (1894–1974). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi1001670/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (26. maj 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 2. snopič Bartol - Bor, 1. knjiga. Uredniški odbor Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1975.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine