Primorski slovenski biografski leksikon

VITEZ Boris, športnik, košarkar, r. 25. jan. 1961 v Melbournu (Avstralija), živi v Repnu (obč. Repentabor). Oče Alojz, zidar, mati Julka Guštin, gospodinja. Prve razrede osn. š. je opravil v Avstraliji, sred. š. je dokončal na Opčinah (S. Kosovel), maturiral na liceju Fr. Prešerna 1981. Po maturi je bil nekaj časa prevajalec; še zelo mlad pa se je posvetil športu; najprej je igral nogomet kot član dežel. reprezentance Victorie. Po preselitvi v Trst (1971) je igral v mladinskem moštvu Primorja, nato Krasa; s košarko se je začel ukvarjati pri Poletu, nato pa prestopil v Jadranove vrste in bil med tistimi, ki je to slov. predstavniško ekipo pripeljal iz anonimnosti v C 1 ligo. Zaradi sposobnosti, pripravljenosti in predanosti temu športu so ga vabili v it. ekipe. Nekaj časa je okleval, a 1985 je prestopil v vrste tržaškega prvoligaša Stefanela kot prvi Slov. v kaki it. ekipi prve lige. Tu se je izredno dobro uveljavil, saj je tedanji trener it. reprezentance A. Gamba dejal: »B. Vitez sodi med najobetavnejše mlade it. košarkarje.« Sedaj še vedno nastopa v it. ekipah in njegov sloves športnika se je uveljavil tudi drugod po svetu, še posebno v Avstraliji.

Prim.: Podatki staršev; Arhiv Sred. š. S. Kosovela; PDk 18. avg. 1988 s sl.; PrimN 1. jan. 1985; Meridiano 5. jul. 1984 s sl.; Arhiv ekipe Jadran.

Ropet

Petaros, Robert: Vitez, Boris (1961–). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi951980/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (21. julij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 17. snopič Velikonja - Zemljak, 4. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1991.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine