Primorski slovenski biografski leksikon

VIDAV (VIDAU, VIDALI) Josip, duhovnik, r. 5. mar. 1894 na Opčinah pri Trstu (doma se je reklo »pri Drikavih«), u. 10. apr. 1974 v Rodiku. Oče Andrej, kmet, mati Jožefa Klemen, gospodinja. Kot sin revnih kmečkih staršev je moral že kot otrok trdo delati. Osn. š. je obiskoval na Opčinah, nem. gimn. v Trstu, kjer je maturiral. Nato je odšel na rusko fronto v Galicijo. Po dveh letih ujetništva in po končani vojaški obveznosti je študiral teologijo v Trstu in Gor. ter bil 29. jun. 1921 posvečen v trž. stolnici. Njegovo prvo službeno mesto je bilo v Lokvi pri Divači, kjer si je kot zaveden domoljub kmalu pridobil simpatije in zaupanje pri ljudeh. S tamkajšnjim učiteljem Hreščakom si je mnogo prizadeval, da bi vzbudil pri mladini ljubezen do domovine in naroda. Po dveh letih službovanja v Lokvi je odšel v Klanec pri Kozini, odtod v Podgrad pri Ilir. Bistrici. Tudi tu je bil kot zaveden Slov. preganjan. Uprl se je blagoslovitvi novega šolskega poslopja v Podgradu in s tem prišel v nemilost pri tedanjih it. krajevnih veljakih, tako da so ga hoteli vreči v vodnjak. 1927 je nastopil službo župn. uprav. v Rodiku pri Kozini. Zvest svojemu narodu je po konfinaciji znanega vaškega učitelja Gregoretiča kljub prepovedi skrivaj poučeval v cerkvi verouk ter učil otroke slov. abecede. Tudi med zadnjo vojno je ostal v župniji in svojim ljudem tesno ob strani. Dvakrat je vas rešil požiga in številnim vaščanom pomagal, da so se rešili iz zaporov in internacij. Podpiral je partizane moralno in materialno ter večkrat dovolil uporabo cerkv. prostorov za razna zborovanja.

Prim.: E. R., Župnik Vidav zlatomašnik, PDk 30. maja 1971, 126 s sl.; openski župnik Viljem Žerjal; matična knjiga župn. urada na Opčinah; sorodniki.

ViK

Krapež, Vilma: Vidav, Josip (1894–1974). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi951810/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (9. junij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 17. snopič Velikonja - Zemljak, 4. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1991.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine