Primorski slovenski biografski leksikon

VECCHIET (VEKJET) Mirko (Friderik), duhovnik, nar. delavec, r. 9. nov. 1902 v Trstu (Kolonkovec), u. 2. febr. 1933 v Dachauu. Oče Karel, zidar, mati Marija Fabjančič. Dovršil je idrijsko realko, štiri leta bogoslovja v Gor. in imel novo mašo v Škednju 1933. Kot dijak se je vključil v društvo N. Tommaseo. Bil je tesen sodelavec R. Pahorja in si prizadeval za ustanavljanje mlad. društev. Z I. Cerkveničem je 1924 ustanovil mlad. društvo Adrija. Kot kaplan je delal v Boljunu v Istri. Ilegalno je prenašal iz Trsta v Boljun hrv. liter. Med vojno se je vključil v OF, toda ni hotel stopiti v noben odbor, ker je menil, da bi v talarju ne mogel uspešno delati in bi njegova prisotnost drugim otežkočala delo. Sodeloval je s VII. korpusom kot aktivist in obveščevalec. Ko so sept. 1943 Nemci iskali v Boljunu partizane, so od V. zahtevali, naj jim izroči krstno knjigo, ker niso mogli drugače legitimirati moških, ki so bili prisotni. Ker tega ni hotel storiti, so ga v domači opravi in v copatah naložili na tovornjak, od koder je V. blagoslovil ljudi, preden so ga odpeljali. Kolona je stala dva dni pod vasjo, zatem so ga odpeljali v Trst in zaprli v koronejske zapore. Po posredovanju B. Milanovića se je za V. zavzel škof A. Santin in ga skušal rešiti, vendar so ga medtem Nemci že odpeljali v Dachau, kjer je čez nekaj mesecev umrl. Njegovo ime je zapisano na plošči padlih dijakov idrijske realke in na spomeniku padlim duhovnikom v osvobodilni vojni na Brezjah na Gorenjskem.

Prim.: Krstna knjiga šked. župnije; ŠKATrst; M. Škrap, Uporna mladina, Trst 1971, 165; La rivista del clero italiano, maggio 1984, 393; S. Merlak, Zadnji dnevi svobode župnika Mirka Vekjeta, PDk 21. okt. 1971 s sl.; Š. Lovrečič, Pismo uredništvu, PDk 24. okt. 1971.

ldt

Debelli Turk, Lida: Vecchiet, Mirko (1902–1944). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi951600/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (8. december 2023). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 16. snopič Tič - Velikonja, 4. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1990.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine