Primorski slovenski biografski leksikon

URŠIČ Jurij (URSI Giorgio), športni kolesar, r. 1. sept. 1942 v Doberdobu, kjer je mati začasno živela s starši, u. 8. okt. 1982 v Gorici. Oče Mario, krojač, r. v Gorici, priseljenec v Kojsko, mati Erminija Nemec, delavka, r. v Bukovici. Osn. š. je U. opravil v Kojskem, potem se je družina 1954 preselila v Gor., kjer je U. še nekaj let obiskoval it. šole. Zaposlil se je kot mehaniški pomočnik v delavnici in trgovini koles Vuga. Pozneje se je zaposlil kot splošni bolničar v gor. bolnišnici. V dobi vajeništva v Vugovi delavnici na Kornu je njegove atletske zmožnosti zaslutil znani gor. športni navdušenec in poznejši tajnik pokraj. olimpij. komiteja Elvio Ferigo. Povabil ga je v kolesarsko društvo, kjer se je U. takoj uveljavil in kot mladinec zmagal kakih 30 tekem. Med vojaščino se je izpopolnjeval v športnem centru v Rimu in pritegnil pozornost drž. tehničnih komisarjev. Do 1962 se je posvečal predvsem cestnim dirkam, pozneje pa je odkril izredne zmožnosti v zasledovalni vožnji na dirkališču. Bil je izbran za drž. amatersko reprezentanco in 1963 zmagal v zasledovalni vožnji za nagrado Bracciale Umberto Dei. V hitrostni vožnji je v tem času osvojil več zmag in se spomladi 1964 izkazal na vseh selekcijah za olimpijske igre. Na olimpiadi v Tokiu okt. 1964 je gor. Slovenec U. zastopal It. v kategoriji amaterjev za disciplino: zasledovalna vožnja na dirkališču za posameznike. Za prvi dan olimpiade je nedeljski PDk 11. okt. 1964 objavil na prvi strani veliko U-evo fotografijo. Pričakovanja je U. izpolnil in 18. okt. 1964 priboril It. srebrno kolajno (zmagal je Čeh Daller). O njem so v tistih dneh pisali vsi it. dnevniki in športni časniki. Po vrnitvi v Gor. je doživel slovesen sprejem pri županu. Po Tokiu je tekmoval le še dobrih pet let in ni nikoli pristopil k profesionalcem. U. je bil dobrega srca in veselega značaja, a svojeglav in uporen. V športnih društvih ni rad upošteval navodil nadrejenih in je kmalu prišel v spore z vodstvom. Bil je tudi izključen iz drž. reprezentance. Padec z olimpa svetovnega kolesarstva ga je zagrenil. 1978 ga je močno prizadela smrt očeta, na katerega je bil zelo navezan. Zanemaril je zdravje in 8. okt. 1982 so ga našli mrtvega v stanovanju, baje zaradi srčne kapi.

Prim.: Podatki sorodnikov in g. E. Ferigo; PDk 20. jun.; 3. okt.; 11. okt. s sl.; 18. okt.; 24. okt. 1964; 9. okt. 1982.

DanČ

Čotar, Danijel: Uršič, Jurij (1942–1982). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi951290/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (10. julij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 20. snopič Dodatek M - Ž, 4. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1994.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine