Primorski slovenski biografski leksikon

URBANČIČ Stane, zdravnik, r. 5. maja 1922 v Knežaku pri Ilir. Bistrici, živi v Šempetru pri Gor. Oče Andrej, trgovec, mati Terezija Benčan, gospodinja. Po osn. š. se je vpisal na gimn. na Reki, kjer je maturiral 1940. Vpisal se je na Medic. fak. v Padovi, kjer je opravil štiri semestre. Nato je bil mobiliziran v it. vojsko in kot Slov. v posebnih bataljonih. Ameriška vojska ga je zajela na Sardiniji, kjer je dočakal konec vojne. Po vojni je nadaljeval študij na Medic. fak. v Lj. in promoviral 1950. Specializiral je ginekologijo in porodništvo v Lj. in opravil spec. izpit na ginekološko porodniški kliniki (1956). Kasneje se je izpopolnjeval v Zgbu in v Gradcu. Služboval je najprej kot vodja ginekološkega oddelka v Mrbu do 1965. Potem je služboval v bolnišnici v Šempetru pri Gor., kjer je ustanovil porodniški oddelek (jan. 1965). Predstojnik tega odd. je bil 23 let. Za primarija je bil imenovan apr. 1985, jun. 1989 je bil upokojen. - Od 1950 je bil na področju zdravstvenega varstva član raznih odb., komisij za varstvo žena in otrok v republ. in okraj. merilu. Na ginekološkem področju je bil več let predavatelj na šoli za zdravstvene delavce v Mrbu in Novi Gor., mentor številnim ginekologom specializantom v Mrbu in Novi Gor., referent na simpozijih in kongresih ginekologov, predavatelj na Delavski U in drugod. Na področju organizacije zdravsvenih dejavnosti je bil med prvimi ginekologi takratne generacije pri uvedbi kolposkopije in lasaroskopije na ginekološkem odd. v Mrbu, ustanovil je tam antisterilitetno ambulanto, vodil prve psihoprofilaktične tečaje za pripravo na porod, s sodelavci organiziral intersekcijski sestanek ginekologov Sje in Hrvaške v Novi Gor. (maja 1976), pripravil sestanek sekcije za perinatalno medicino Slov. Zdravniškega društva v Novi Gor. (nov. 1981), s sodelavci je organiziral slov.-it. simpozij o operativni ginekologiji v Gor. in Novi Gor. (apr. 1979).

Soproga Ruža, roj. Blumauer (1928–1982), zdravnica, ginekologinja je vodila dispanzer za žene v Zdravstvenem domu Nova Gor.

Prim.: Podatki ob podelitvi naziva primarij (29. jun. 1987); osebni podatki.

A. Pr.

Prijatelj, Anton: Urbančič, Stane (1922–2014). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi951140/#primorski-slovenski-biografski-leksikon (18. julij 2024). Izvirna objava v: Primorski slovenski biografski leksikon: 16. snopič Tič - Velikonja, 4. knjiga. Ur. Martin Jevnikar Gorica, Goriška Mohorjeva družba, 1990.

Komentiraj posredujte nam svoj komentar ali predlog za izboljšavo vsebine